Sadrettin Celal Antel Kimdir? Hayatı, Eserleri

1890 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Sadrettin Celal Antel, 1954 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Yüksek Öğrenimini Sorbon Üniversitesinde yaptı. Yurda dönünce, Adana, sonra İstanbul’daki Galatasaray ve çeşitli lise ve öğ­retmen okullarında öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.

1936’da İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi pedagoji profesörü oldu. Burada, ölü­müne kadar çalıştı. O, İstanbul’da Meşrutiyet döneminde başlayan öğ­retmen okulları geleneğini devam ettirmiştir. Ders ve ders kitapları dı­şında pek çok çalışmalar yapmış ve bu bunları yayımlamıştır. Uluslararası eğitim kongrelerinde Türkiye’yi temsil etmiş, bildiriler sun­muştur.

İstanbul Üniversitesi Pedagoji Enstitüsünde, Yüksek Öğretmen Okulu öğrencilerine Türk Eğitim Tarihi, Öğretim Yöntemleri (Didaktik), tezli Pedagoji öğretimi yapanlara da “Eğitsel Rehberlik”, “Eğitim İs­tatistiği” ve “Eğitimde Ölçme” derslerini okutmuştur. Ayrıca öğ­rencilerin pedagojik araştırmalarını da yönetmiştir.

II. Meşrutiyet ve erken Cumhuriyet dönemlerinin önemli eğitim bilimcilerindendir. 1919’da İstanbul’da kurulan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası’nın etkin bir üyesi idi.

Sadrettin Celal Antel’in eserleri: Lenin ve Leninizm (1924), Cumhuriyet Çocuklarına Sevimli Kıraat (1929), Bizim Alfabe (1930), Yeni Terbiye ve Tedris Tekniği (1931), Test Usulü (1932), Maarifimiz ve Meseleleri (1939), Terbiyede Ölçü (1954).

Sadrettin Celal Antel’in çevirileri: Decroly Usulü (A. Hamai’den, 1926), Yarının Mektepleri (John Dewey’den, 1938).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir