Pancarın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Pancar (beta vulgaris) ve pancar suyu, dünya çapındaki toplumlarda ve sporcular gibi spor performanslarını iyileştirmeyi amaçlayan alt popülasyonlar arasında giderek daha popüler sağlık gıdası haline geldi. Bu, kırmızı pancarın biyolojik aktivitesine ve sağlığın teşviki için hastalıkları önleyici fonksiyonel bir gıda olarak potansiyel faydasına artan ilgi ile körüklenmiştir.

Haber Merkezi / Pancarın sağlığı geliştirici özellikleri, antioksidan ve anti-inflamatuar etkileri, anti-diyabetik ve anti-kanserojen ve hipertansif, hepatoprotektif ve yara iyileştirici özelliklerini içerir.

Pancar, NO3 arasında betalainler, flavonoidler (tilirosid, astragalin, ramnositrin, ramnetin, kaempferol), polifenoller ve saponinleri içeren biyolojik olarak aktif birkaç fitokimyasaldan oluşur. Nitratın vücuttaki işlevsel etkilerine , vasküler ve metabolik sistemlerde etkileri olan çok işlevli bir haberci molekül olan nitrik oksite (NO) in vivo indirgenmesi aracılık eder.

Pancar ayrıca B1-tiamin, B2-riboflavin, B3-niasin, B5-pantotenik asit, B6-piridoksin, B9-folatlar ve B12-siyanokobalamin) ve ayrıca folik asit profili içerir. Pancarın protein profili de dikkate değerdir ve birkaç temel amino asitten oluşur. Pancar ayrıca fosfor, kalsiyum, magnezyum, bakır, çinko, demir, potasyum, sodyum ve manganez içeren bir dizi mineral için oldukça güçlü bir kaynaktır.

Pancar tüketimi eşit derecede çeşitlidir ve bütün gıda (haşlanmış, kavrulmuş, salamura, püre veya çiğ), toz, meyve suyu, jel, ekmek veya reçel şeklinde tüketimi içerir. 100 ml pancar suyu 95 Kcal sağlar, bunun makro besin profili 22.6 g karbonhidrat, 0.7 g protein, 0.16 g lipid, 0.91 g toplam diyet lifi ve 12 g toplam şeker içerir.

Pancardan elde edilen lifin sağlığa faydaları

Pancar üreticilerindeki lif içeriği, Bifidobacterium ve Lactobacillus türleri gibi faydalı bakterilerin oranını artıran probiyotik bir etkiye sahiptir .

Şeker pancarı pektininin ayrıca daha faydalı bir bileşim üretmek için mikrobiyal bağırsak topluluklarını, eğri toplulukları ve türleri modüle ettiği bulunmuştur. Bu, vücutta çeşitli faydalı etkilere neden olan bakteriyel metabolitlerin, yani SCFA’nın üretimi ile sonuçlanır.

Pancarın nikrobesin içeriği

Mikrobesinler göz önüne alındığında, geleneksel pancarın 100g başına sırasıyla 10.75–20.36mg ve 2.02–2.36mg aralığında C vitamini ve toplam flavonoidler içerdiği bildirilmektedir. Betalainler, 60:40 oranında betasiyaninler ve betaksantinler arasında bölünen fenolik bileşimin %70 ila %100’ünü oluşturur.

Bu nedenle pancar, ticari olarak üretilen betalainlerin çoğunu konsantre formlarında sağlayan en yüksek antioksidan aktiviteye sahip ilk on bitkiden biri olarak sınıflandırılır. Bitkisel işlemeyi değiştiren flavonoidlerin aksine, polifenoller in vitro işlemden sonra aktivitelerini korurlar. İlginç bir şekilde polifenoller, pancar suyu da dahil olmak üzere diğerlerine kıyasla jel formatında en yüksek oranda bulunur.

Nitrat inert olmasına rağmen, NO3 redüktaz yoluyla bakteriyel yollar yoluyla NO2 ve üretmek üzere enzimatik olarak değiştirilebilmektedir .

Pancar ayrıca bir metal iyon şelatörü olarak işlev gören ve nefrolit (böbrek taşı) oluşumunu destekleyen oksalik asit içerir. Bu nedenle pancar, ağırlıklı olarak böbrek hastalığına yatkın hastalar için bir sağlık sorunudur.

Pancarın sağlık etkilerinin çoğunluğunun NO3’e atfedilmesi nedeniyle, NO3 açısından zengin pancar takviyeleri ve bu bileşiğin konsantre edilmesi için diğer yöntemler tanıtılmıştır. Pancar ürünleri arasında pancar cipsleri en yüksek enerji içeriği, karbonhidrat ve toplam şekerin yanı sıra en yüksek Toplam Antioksidan Potansiyel değerini ve en düşük Toplam Fenolik İçerik, saponin ve flavonoid değerini içerir.

Tersine, jel, özellikle en düşük lipid içeriği, en yüksek protein içeriği içerdiğinden ve bu nedenle pancarın en etkili formülasyonu olarak kabul edildiğinden, sporcularda tercih edilen nitrat uygulama yöntemidir.

Kan basıncı ve damar fonksiyonu üzerindeki etkiler

Çeşitli çalışmalar, hem akut hem de uzun süreli pancar suyu tüketiminin kan basıncı ve vasküler fonksiyon üzerindeki etkisini doğrulamıştır. Çeşitli çalışmaların meta-analizleri, pancarın, çeşitli sağlık seviyelerine sahip hem hipertansif hem de normotansif (normal kan basıncı) bireyler arasında kan basıncını ezici bir şekilde düşürdüğünü ortaya koymaktadır.

Pancarın kan basıncını düşürücü özellikleri arasındaki mekanik bağlantı, genellikle NO3’ün rolüne atfedilir . NO3 açısından zengin pancar suyu tüketiminden sonra vazodilatör özellikleri ve mikro damar yapısındaki değişiklikleri gösteren birçok çalışma bu bulguyu desteklemiştir .

Pancardan elde edilen betalainlerin vücuttaki etkisi nedir?

Betalainler, nitrojen açısından zengin olan tirozinden türetilen kırmızı ve sarı pigmentlerin bir sınıfıdır. Antioksidan kapasitesi, bağışıklık sistemi performansını artırma, kardiyovasküler ve nörodejeneratif bozukluklara karşı koruma ve kanser kemoprevensiyonu arasında değişen biyoaktiviteleri nedeniyle birçok araştırmanın odak noktasıdırlar.

Antioksidasyon bağlamında, betalainler oksidasyona karşı hücresel direnci artırarak lipidlerin oksidatif hasarını azaltır. Kan damarlarındaki, eklemlerdeki ve kemiklerdeki iltihaplanma derecesini azaltmak için işlev görürler.

Mekanik olarak bu, insan düşük yoğunluklu lipoproteini ve miyoglobini zenginleştirir. Sonuç olarak, betalainler oksidatif stresle ilgili bozuklukları düzenlemeye yardımcı olur ve oksidatif stres ve iltihaplanma ile ilişkili hastalıklarda etkileri vardır.

Pancardaki organik asitlerin sağlığı geliştirici özellikleri nelerdir?

Pancar, organik asitler döneminde bol miktarda bulunurken, fosforik ve sitrik asitler en yaygın olanlarıdır, bunu oksalik asit ve malik asit izlemektedir. Aromatik amino asitlerimizin sentezinin öncüsü şikimik asittir ve bu da pancarda yüksek konsantrasyonlarda tespit edilir.

Malik asit, böbrek taşlarının ana bileşeni olan kalsiyum oksalat oluşumunu önlemek için idrarda kalsiyum iyonları ile kompleks oluşturabildiğinden, kalsiyum böbrek taşı hastalığında yardımcı olarak işlev görür. Benzer şekilde, sitrik asit böbrek taşı oluşumuna yatkınlığı azaltır.

Askorbik asit veya C vitamini, güçlü bir antioksidandır. Biyomolekülleri hücre metabolizmasının bir yan ürünü olarak üretilen oksidatif bileşiklerin neden olduğu hasardan korumak için serbest askorbil radikalini oluşturmak için bir hidrojen atomu bağışlayabilir.

C vitamini ayrıca toksinlerin ve kirleticilerin parçalanmasında rol oynayan mono- ve di-oksijenaz enzimleri için bir kofaktör görevi görür. Benzer şekilde, C vitamini ayrıca kolajen biyosentezi için substratlar oluşturan prokollajen enzimleri için bir kofaktördür ve ayrıca moleküller arası kolajen çapraz bağlı oluşumu yoluyla kolajeni stabilize eder.

Süksinik asit, anjiyogenezi teşvik etmek için çeşitli büyüme faktörleri aracılığıyla hareket eder. Bu süksinata ek olarak, süksinat iki reseptör bir sinyalini aktive eder, bu da altta bulunan nitrojen oksit ve prostaglandin E2 üretimini ve renin salınımını destekler. Renin-anjiyotensin sistemi, kan basıncı ve sıvı dengesi için önemli bir kontrol sistemidir ; bu nedenle, süksinik asit NO 3 vasküler etkilerini destekler.

Pancarın mineral içeriği de pancarın sağlığı geliştirici faydaları için gereklidir. Potasyum, kas ve sinir fonksiyonu için gereklidir ve vücudun enerji kaynağı olan adenozin trifosfata kas bağımlılığını azaltmak için çalışır.

Genel olarak, pancarın vücut üzerinde yaygın bir etkisi vardır. Yüksek nitrat konsantrasyonu nedeniyle kardiyovasküler sistem üzerinde en büyük etkisini gösterir. Anti-kanser ve anti-inflamatuar özellikleri, hücreleri oksidatif hasardan korumak için birlikte çalışan yüksek konsantrasyondaki fenolik bileşikler ve organik asitlere atfedilir, bu süreç çeşitli hastalıklarda ve kanserde rol oynar.

Toplu olarak, antioksidan, antienflamatuar ve anti kanserojen özelliklere sahip betalainler ve fenolikler, pancarın sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle ilişkilendirilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir