Oligüri nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Günlük idrar miktarının 400-500 ml’nin altında olması oligüri ve 50-100 ml’nin altında olması anüri olarak tanımlanır. Oligürinin diğer tanımı idrar miktarının saatte 20 ml’nin altında olmasıdır. Çocuklarda idrar miktarının saatte 0.8 ml/kg’ın altında olması oligüri olarak tanımlanır.

Bazı bilim insanları günde 50-100 ml’nin altındaki idrar miktarını şiddetli oligüri olarak tanımlar ve mutlak idrar yokluğunu anüri olarak kabul eder.

Oligüriye ne sebep olur?

Oligüri’nin birçok potansiyel nedeni vardır. Bunlar, geçici koşullardan daha ciddi hastalıklara kadar değişir.

Dehidrasyon; Dehidrasyon , azalmış idrar çıkışının en yaygın nedenidir. Tipik olarak dehidratasyon, ishal, kusma veya başka bir hastalıktan dolayı hasta olduğunuzda ortaya çıkar ve kaybettiğiniz sıvılar yerini alamaz. Bu olduğunda böbrekleriniz olabildiğince fazla sıvı tutar

Enfeksiyon veya travma; Enfeksiyon veya travma, oligüri için daha az tipik nedenlerdir. Bunlar vücudun şoka girmesine neden olabilir. Bu, organlarınıza giden kan akışını azaltır. Şok tıbbi bir acil durumdur ve acil müdahale gerektirir.

İdrar yolu tıkanıklığı; Bir idrar yolu tıkanıklığı veya tıkanıklık, idrar böbreğini terk edemez. Bu, bir veya iki böbreği etkileyebilir ve genellikle idrar çıkışının azalmasına neden olur. Tıkanmanın ne kadar hızlı oluştuğuna bağlı olarak, bir tıkanma aşağıdaki gibi başka semptomlara da neden olabilir:

  • Vücut ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Şişme
  • Ateş
  • İlaçlar; Bazı ilaçlar daha az idrar üretmenize neden olabilir.

Ne zaman tıbbi yardım almalıyım?

İdrar çıkışında azalma yaşıyorsanız daima doktorunuzu uyarmalısınız. Vücudunuzun şoka girebileceğini düşünüyorsanız, acil tıbbi yardım almalısınız. Bunun nedeni, hızlı tıbbi tedavi gerektiren ciddi bir enfeksiyon veya travma olabilir.

Büyümüş prostatın veya başka bir durumun idrar yolunuzu tıkadığını düşünüyorsanız, derhal tıbbi yardım almalısınız. Tıkalı bir idrar yolu hızla anüriye dönüşebilir. Anüri, böbreklerde ciddi hasarı önlemek için acil tedavi gerektirir. Aşağıdakilerle birlikte idrar çıkışınız azalırsa hemen doktorunuzu arayın:

  • Baş dönmesi
  • Hızlı nabız
  • Baş dönmesi

Oligüri nasıl teşhis edilir?

Azalmış idrar çıkışı için kendi kendine tedavi seçeneği yoktur. Nedeni belirlemek ve en uygun tedaviyi sağlamak için her zaman tıbbi yardım gereklidir. Randevunuz sırasında, doktorunuz teşhis koymadan önce size birkaç soru soracaktır. Muhtemelen azalan çıktının ne zaman başladığını, aniden olup olmadığını ve başladığından beri daha kötüye gidip gitmediğini bilmek isteyeceklerdir.

Her gün yaklaşık olarak ne kadar sıvı içtiğinizi bilmeniz yardımcı olabilir. Ayrıca daha fazla içmenin idrar çıkışınızı artırıp artırmadığını ve günlük olarak ne kadar idrar ürettiğinizi de bilmelisiniz. Doktorunuzun idrar örneği vermeniz veya en azından denemeniz gerekebilir. Renk, protein ve ürik asit seviyeleri için analiz edecekler. Ayrıca numuneyi herhangi bir enfeksiyon belirtisi için test edecekler.

Doktorunuza sahip olduğunuz diğer semptomları, aldığınız ilaçları veya bitkisel takviyeleri ve böbrekleriniz veya mesanenizle ilgili bir sorun geçmişiniz olup olmadığını anlattığınızdan emin olun. Ek testler isteyebilirsiniz. Bunlar;

  • Kan testleri
  • CT tarama
  • Karın ultrasonu
  • Böbrek taraması

Oligüri için tedavi seçenekleri nelerdir?

Tedaviniz oligüri nedeninize bağlı olacaktır. Doktorunuz, böbrekleriniz tekrar düzgün çalışana kadar çeşitli tedavi yöntemleri reçete edebilir.

Uzun vadeli görünüm nedir?

Oligüri hastasının görünümü, durumun nedenine bağlıdır. Tedavi edilmeden bırakılırsa, idrar çıkışının azalması aşağıdaki gibi tıbbi komplikasyonlara neden olabilir:

  • Hipertansiyon
  • Kalp yetmezliği
  • Anemi
  • Trombosit disfonksiyonu
  • Gastrointestinal problemler

Çoğu vaka tıbbi tedavi gerektirir. Sizin için en iyi olan bir tedavi planı geliştirmek için oligüri yaşar geçirmez doktorunuzla konuşun.

Oligüriyi nasıl önleyebilirim?

Genel olarak, tıbbi bir durum nedeniyle idrar çıkışının azalmasını önleyemezsiniz. Bununla birlikte, bu semptomun en yaygın nedeni dehidrasyondur. Her zaman sulu kalmanızı sağlayarak dehidrasyonu önleyebilirsiniz .

Ateşiniz, ishaliniz veya başka bir rahatsızlığınız olduğunda sıvı alımınızı artırdığınızdan emin olun. Bu süre zarfında kaybedilen elektrolitleri değiştirmek ve oligüriyi önlemek için özel içecek karışımları da kullanmak isteyebilirsiniz.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir