Netanyahu, Hizbullah’ı Savaşa Girmemesi İçin Tehdit Etti

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında 16. gün geride kalırken, ülkenin kuzeyindeki birlikleri ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah’ı savaşa girmemesi için tehdit etti. 

Haber Merkezi / 2006’daki savaşı hatırlatan İsrail Başbakanı, “Hayal bile edemeyecekleri ve Lübnan Devleti için yıkıcı olacak bir güçle vururuz” ifadelerini kullandı.

Hizbullah’ın İsrail ile savaşan Hamas’a destek vermek için ülkenin kuzeyinden saldırma ihtimaline karşı Tel Aviv yönetimi bazı yerleşim birimlerini boşaltma kararı aldı.

4 bin 651 Filistinli hayatını kaybetti

Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı İsrail’in hava saldırılarında şu ana kadar en az 4 bin 651 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenlerin bin 873’ünün çocuk olduğu belirtilirken 14 bin 245 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.

Cumartesi günü ölenlerin sayısı 4 bin 385 olarak açıklanmıştı. Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılarda İsrail’in verdiği bilgiye göre de bin 400 İsrailli yaşamını yitirirken, 212 İsrailli ise Hamas tarafından rehin alındı.

Yardım konvoylarının ikinci bölümü Refah sınır kapısının Mısır tarafından giriş yaptı. İnsani yardım tırlarının Gazze’ye giriş yapmadan önce teftiş edildiği aktarıldı. Bölgedeki kaynaklara göre toplamda 17 tırın bugün Gazze’ye girmesi bekleniyor.

İnsani yardım tırlarının ilk bölümü Gazze’ye dün gelmişti. Dün Gazze’ye 20 tır giriş yapmıştı. Birleşmiş Milletler’e göre Gazze’nin bütün ihtiyacının karşılanması için günde 100 tırın giriş yapması gerekiyor.

ABD’den üstü kapalı tehdit

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin, Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı ‘genişletmeye’ kalkışacak herhangi bir ‘örgüt veya ülkeye’ karşı askeri eylemde bulunmakta ‘tereddüt etmeyeceklerini’ söyledi.

Bölgeye iki savaş gemisi gönderdikten sonra hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyuran Pentagon, İsrail-Hamas savaşının genişletilmesine müdahil olacağını duyurdu.

ABC News’te pazar günü konuşan Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Çatışmayı genişletmek isteyenlere tavsiyemiz yapmayın. Kendimizi savunma hakkımızı koruyoruz ve buna göre hareket etmekten çekinmeyeceğiz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin, İsrail-Hamas savaşının tırmanması halinde Orta Doğu’daki Amerikan güçlerini ve personellerini korumaya hazır olduklarını bildirdi.

NBC televizyon kanalının “Meet the Press” adlı programına katılan Blinken, ABD’nin İsrail-Filistin çatışmasının, “İran’ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini” belirterek, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin “herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu” vurguladı.

İranlı yetkililerin, bölgedeki ABD güçlerine ve personellerine yönelik saldırılarını artırmasını beklediklerini aktaran Blinken, bu kişilerin güvenliklerini sağlamak ve “gerektiğinde kararlı şekilde karşılık verebilmek” için gerekli adımların atıldığını dile getirdi.

İsrail uyarıları artırdı

Öte yandan İsrail ordusu Hamas’a karşı savaşta İsrail tarafında ağır kayıplar yaşanacağından yola çıkıyor. İsrail Ordu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus ABD’deki Fox televizyonuna yaptığı açıklamada stratejilerinin bir sonraki aşamasını “Hamas’ın zayıflatılması” olarak açıkladı. Ancak Conricus Hamas’ın savaşa hazırlandığını ve ilk aşamada İsrail’e ağır kayıp verdirmeyi hedeflediğini tahmin ettiklerini aktardı.

Filistin kaynakları İsrail’in uyarılarını artırdığını bildiriyor. İsrail’in dağıtılan broşür ve İsrail Ordusu’ndan cep telefonlarına gönderilen sesli mesajlar ile Gazze Şeridi’nin kuzeyinde bulunanlara, kıyı şeridinin güneyine kaçmamaları halinde “terör örgütünün sempatizanı” olarak değerlendirilecekleri uyarısını yaptığı belirtiliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir