Melisa Kesmez Kimdir? Hayatı, Eserleri

30 Eylül 1980 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Melisa Kesmez, Mimar Sinan Üniversitesinde Sosyoloji eğitimi gördü. Bir dönem Londra’da yaşadı. Çeşitli dergi ve gazetelerde edebiyat ve müzik üzerine yazıları ve söyleşileri yayımlandı.

Çeviriler yaptı. Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz ve Bazen Bahar adlı iki öykü kitabı var. 2017 yılında Bazen Bahar adlı kitabıyla (NDS Edebiyat Ödülü) mansiyon kazandı. Hâlen İstanbul’da yaşamaktadır.

Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz adlı eserinde daha çok aile ve ikili ilişkilere odaklanır ve insanı anlatmaya çalışır. İnsanların yaşadığı burukluklar, hayata tutunamayışlar, çözülmeler öykülerinin temel ögesini oluşturur. Yabancılaşma ve var olma mücadelesi de onun sık sık değindiği meselelerdendir.

Zaman zaman bir gözlemci tavrıyla öykü kurgulayan Kesmez, toplumun yaşadığı her türlü durumu insanda arar. Yaşanan küresel çalkantıların insanı nasıl bir çöküşün içine soktuğunu derinden hissettirir. Yazarın ikinci kitabı Bazen Bahar’da yer alan öyküleri, kadının hâllerine, onun dünyasına odaklanır.

Kesmez, yazar olarak beslendiği, merak ettiği kadını, yine bir gözlemci gibi işleyerek anlatır. Toplumsal anlamda bunalımların yaşandığı dönemlere öykülerinde değinen yazar, bunun yanında umut ettirmeyi de ihmal etmez. Kitaptaki öykülerin atmosferini yazarın, “Beni ben yapan her şeyin fonunda İstanbul var.” dediği Kuzguncuk, Beşiktaş, Adalar oluşturur.

Sait Faik, Tomris Uyar ve Sabahattin Ali’den etkilenen yazar, aynı zamanda çeşitli basın-yayın organlarında kitap tanıtım yazıları, denemeler de yazmaktadır. İlk kitabı Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz’i “Seslenen Kitap” için okumuştur.

Melisa Kesmez’in eserleri: Hikaye: Atları Bağlayın Geceyi Burada Geçireceğiz (2013), Bazen Bahar (2015), Nohut Oda (2018), Küçük Yuvarlak Taşlar (2022).

Oyun çevirisi: Dövüş Gecesi (Fight Night, Alexander Devriendt), Yeni Öğretmenimiz Bir Canavar (Our Teacher’s a Troll, Dennis Kelly), Bunu Ben de Yaparım (NippleJesus, Nick Hornby), İyi Şeyler Olacak Diye Düşün (Growth / Luke Norris), Limon Limon Limon Limon Limon (Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons, Sam Steiner), İnsan Kulağı (Human Ear, Alexandra Wood).

Kitap çevirisi: Ateşteki Güve (The Early Stories of Truman), Capote (Truman Capote).

Dramaturji: Bunu Ben de Yaparım (NippleJesus, Nick Hornby), İyi Şeyler Olacak Diye Düşün (Growth, Luke Norris), Çirkin (The Ugly One / Marius von Mayenburg), Aslında Özgürsün (Duygu Asena, Ali Kemal Güven).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir