Marasmus nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Marasmus, ciddi bir yetersiz beslenme şeklidir. Ciddi beslenme yetersizliği olan herkeste ortaya çıkabilecek olan Marasmus, daha çok çocuklarda görülür. Marasmus, tedavi edilmese yaşamı tehdit edebilir. Genellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülür. 

Vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için kalori, protein ve genel besin maddelerine ihtiyacı vardır. Yeterli beslenme olmadan kaslara enerji yeteri kadar gidemez, kemikler sağlamlığını koruyamayabilir, kırılgan hale gelir ve beyne yeteri kadar enerji gitmeyeceği için düşünme eylemi dahi gerçekleştirilemeyebilir. Marasmus, yetersiz beslenmenin sonucu olarak ortaya çıkan bir hastalıktır.

Nedenleri;

Yetersiz beslenmeye bağlı gelişimsel problemler ve kilo verme marasmus hastalığı gelişmesinin temel sebebidir. Yani besine ulaşamayan gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelerdeki çocuklar bu hastalığa yakalanabilir.

Yetersiz beslenme ve besin bulamama dışında bir besini çok fazla tüketirken bir başka besini hiç tüketmeyerek marasmus hastalığı oluşabilir. Bu sebeple yanlış beslenmeye bağlı olarak marasmus gelişme ihtimali düşünülmelidir.

Prematüre (doğması gereken zamandan daha erken doğmuş) doğmuş bebekler ve düşük doğum ağırlıkları ile doğan bebekler yetersiz beslenmeye yatkın olarak büyüyebilirler.

Emzirme döneminde olan bir bebek annesinin yetersiz beslenmesi sonucu marasmus hastalığına yakalanabilir. Bu yüzden bebeklerde risk altındadır.

Belirtileri;

Yetersiz beslendiği için marasmus beslenen çocuklarda ve yetişkinlerde yetersiz kalori alımı ve bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla aşağıdaki belirtiler görülebilir.

  • Marasmusun ana belirtisi gözle görülen ve ciddi derecede belirgin olan zayıflıktır. Marasmus gelişmiş kişinin kemikleri ve damarları belirginleşmiştir
  • Derileri çok incelmiştir ve kurudur
  • Saçları ve tırnakları sık sık kırılır
  • Son zamanlarda kas kütlesi ve yağ dokusu kaybetme
  • Kronik ishaller görülebilir
  • Zayıflamış bağışıklık sistemine bağlı olarak sıklıkla solunum yolu enfeksiyonları meydana gelir
  • Mutsuzluk ve azalmış hayat enerjisi
  • Çocuklarda huysuzluk ve sinirlilik

Risk faktörleri;

Gelişmekte olan bir ülkede büyümek, marasmus için bir risk faktörüdür. Kıtlık veya yüksek yoksulluk oranlarının olduğu bölgelerde, marasmuslu çocukların oranı daha yüksektir. Viral, bakteriyel ve parazitik enfeksiyonlar çocukların çok az besin almasına neden olabilir. Hastalık oranlarının yüksek olduğu ve tıbbi bakımın yetersiz olduğu bölgeler, insanların yeterli yiyeceğe sahip olma şansını azaltan başka faktörlere de sahip olabilir.

Teşhisi;

Doktor genellikle fizik muayene yoluyla marasmus için ön tanı koyabilir. Boy ve kilo gibi ölçümler, bir çocuğun marasmus olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir. Bu ölçümler, belirli bir yaştaki sağlıklı bir çocuğun alması gereken ölçümlerin çok altında olduğunda, bunun nedeni marasmus olabilir.

Yetersiz beslenen bir çocukta hareket eksikliği de marasmus teşhisinin doğrulanmasına yardımcı olabilir. Durumdaki çocuklar enerjiden yoksun olma eğilimindedir veya herhangi bir şey yapma isteği.

Marasmus’u kan testleri kullanarak teşhis etmek zordur. Bunun nedeni, marasmuslu birçok çocuğun kan testi sonuçlarını etkileyebilecek enfeksiyonlara sahip olmasıdır.

Tedavisi;

Marasmusun ilk tedavisi genellikle kaynamış su ile karıştırılmış kurutulmuş yağsız süt tozunu içerir. Daha sonra karışım, susam, kazein ve şeker gibi bir bitkisel yağ da içerebilir. Kazein süt proteinidir. Yağ, karışımın enerji içeriğini ve yoğunluğunu artırır.

Bir çocuk iyileşmeye başladığında, beslenme ihtiyaçlarını karşılayan daha dengeli bir diyete sahip olmalıdır. Dehidrasyon ishal nedeniyle bir sorunsa, rehidrasyon da bir öncelik olmalıdır. Bir çocuğun intravenöz olarak verilen sıvılara ihtiyacı olmayabilir. Ağızdan hidrasyon yeterli olabilir.

Marasmus hastası çocuklar arasında enfeksiyonlar yaygındır, bu nedenle antibiyotikler veya diğer ilaçlarla tedavi standarttır. Enfeksiyonları ve diğer sağlık sorunlarını tedavi etmek, onlara en iyi iyileşme şansını vermeye yardımcı olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir