Maraş: Çağlayancerit, Kezban Hatun (Ulu) Camii

Kezban Hatun (Ulu) Camii; Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi, İstiklal Mahallesi, Kezban Hatun Caddesi üzerinde yer almaktadır. Camiye, şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yapının inşa kitabesi günümüze ulaşmadığı için yapım tarihi bilinmiyor. Fakat 16 Cemaziye’l-ahir 1227 Hicri / 28 Mayıs 1812 tarihli arşiv belgesinde caminin imamı hakkında bilgi verilerek yapının hayır sahibi Kezban Hatun tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir. Bu belge ışığında caminin 18. yüzyıl sonlarına doğru inşa edildiği düşünülmektedir.

İlçeye hakim bir tepenin eteğinde eğimli bir arazi üzerine inşa edilen cami, günümüze bazı onarım ve ilavelerle gelmiştir. Yapı, orijinal özelliklerini kısmen yitirmiştir. Tespit edilebildiği kadarıyla ilk tamir, harimdeki ahşap kirişin üzerine yazılan kitabeye göre, Muharrem 1277 Hicri / Temmuz 1860 yılında yapılmıştır.

Bu onarım sırasında ahşap tavanın yenilendiği ve örtü sisteminde yer alan bitkisel bezemeler ile kitabelerin yazıldığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, harimin güney tarafına yerleştirilen ön mekanın da bu tamir sırasında ilave edildiği düşünülmektedir. Güney cephenin batı tarafında 1960 tarihli ikinci tamir kitabesi bulunmaktadır. Bu onarım sırasında harim kısmı batı ve güney taraflardan 5 m genişletilerek, batı cephenin alt katına dört dükkan yapılmıştır.

Böylece cami, batı cepheden iki katlı bir görünüş sergilemektedir. Yapının güneydoğu köşesinde yer alan tek şerefeli kesme taş minare ise 1967 yılında yapılmış olup, bu tarihte caminin de tamir gördüğü anlaşılmaktadır. Yapı en son 1998 yılında tamir edilmiştir. Onarımlar sırasında duvarlar içten sıvanarak badana edilmiş, ahşap kirişlemeli düz toprak dam, üstten kırma sac çatı ile kapatılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir