Kolombiya’da Eski Gerilla, Cumhurbaşkanlığı Seçiminin İlk Turunu Farklı Kazandı

2022 Kolombiya Başkanlık seçimlerinin birinci turunda gayrı resmi sonuçlara göre adaylardan hiçbiri yüzde 50+1 barajını geçemedi. Pazar akşamı sonuçlanan seçimlerin ilk turunu Sol ittifak “Tarihsel Sözleşme”nin (Pacto Historico) adayı Gustavo Petro yüzde 40, 23 ile önde bitirdi.

Petro ikinci turda, ilk turu hayli geride yüzde 28,19 ile ikinci sırada tamamlayan Yolsuzlukla Mücadelede Valiler Birliği hareketinden Rodolfo Hernández ile yarışacak.

“Tarihsel Sözleşme” ittifakının Başkan adayı Gustavo Petro ve Başkan Yardımcısı adayı Francia Márquez, sekiz milyonu aşkın oy almayı başardılar. Petro, dört yıl önceki seçimlerde şimdiki başkan Iván Duque ile yarıştığında 4,8 milyon oy almıştı.

Kolombiya’da bir adayın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için ilk turda oyların en az yüzde 50’sini alması gerekiyordu. Bu gerçekleşmediğinden seçim ikinci tura kaldı.

Kolombiya, geleneksel olarak sağcı siyasetçilerce yönetilen bir ülke. 50 milyon nüfuslu ülkenin yüzde 40’ı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Dünya Bankası’na göre, Kolombiya eşitsizliklerin en yüksek seviyede yaşandığı ülkeler arasında.

Gustavo Petro kimdir?

Gustavo Petro, 19 Nisan 1960’ta Ciénaga de Oro’da (Córdoba) doğdu. Externado Üniversitesi’nden mezun bir iktisatçı, kamu yönetimi, iktisat, çevre ve nüfus gelişimi ve işletme yönetiminde yeni eğilimler üzerine yüksek lisans sahibi.

Petro, M 19 hareketinde gerilla mücadelesi saflarında yer aldıktan sonra Virgilio Barco hükümetiyle gerçekleştirilen barış süreciyle birlikte M 19 Demokratik İttifakı’nın kuruluşunda yer aldı ve 1991 Kurucu Meclisi’ne Temsilciler Meclisi üyesi olarak girdi.

2006-2010 arasında senatör olarak görev yaptı. Kongredeki parlak sicili dolayısıyla başkanlıkta iddia sahibi oldu ve 2010 seçimlerinde ilk kez girdiği Başkanlık yarışında 1 milyon 331 bin 267 oy aldı.

2011-2015 arasında başkent Bogota Belediye Başkanı’ydı. Ancak Petro, yükselişi sırasında, halen Amerika Devletleri Örgütü’ndeki (OAS) Kolombiya daimi elçisi, dönemin Başsavcısı Alejandro Ordóñez’in kararıyla görevden alındı ve kamu görevinden men edildi.

Ancak sonraki yıllarda hukuk mücadelesini sürdüren Petro, görevden alınma ve azil kararlarını Yüksek Mahkeme’de kaldırtmayı başardı ve Amerikalararası İnsan Hakları Mahkemesi’nde haklılığı tescil edildi.

Petro 2018’de ikinci kez başkanlığa aday oldu ve ikinci tura yükseldi, ancak ikinci turda Başkan Iván Duque karşısında yarışı kaybetti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir