Kırklareli: Vilayet Binası

Vilayet Binası; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Karakaş Mahallesi, 100. Yıl Caddesi üzerinde yer alır.

1939 yılında II. Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine Kırklareli’nin stratejik konumu dikkate alınarak idari ünite ve servislerinin bir arada bulunması zaruretinden 1939 yılında bugün ki Vilayet Binası’nın temeli atılmıştır. (Bugünkü valilik birimi) Aynı yıl zemin katı tamamlanan binanın inşasına 1944 yılına kadar savaş ortamı nedeniyle ara verilmiştir. 13.06.1947 yılında ters T tipi plan şeması ile tamamlanarak hizmete açılmıştır.

Vilayet Binası’nın ana meydan cephesi kuzey-güney doğrultulu doğusunda yer alan vilayet meydanına bakan yaklaşık 80m uzunluğa sahiptir. Bodrum zemin +1.katlı olarak taş-betonarme malzemeden inşa edilmiş olup, kırma çatılı mimari düzenlemeye sahip girişin geniş saçağı, kapısı ve üzerinde yüksek tutulmuş uzunlamasına dikdörtgen 3 penceresi ve dar bir balkonu vardır.

Giriş bölümünün modern ancak haşmetli tasarımı geleneksel ile klasiğin modern mimari çizgilerle sentezi uygulanmıştır. Plan tasarımında 2.Ulusal Mimarlık Akımının (1930-1950) etkisi izlenmektedir. Resmi yapıların birçoğu bu akımın etkisiyle inşa edilmiştir. Modern yapım malzemesi ve tekniği ile inşa edilen dönem yapılarının cephe tasarımı ve kaplamaları klasiğin yeni bir yorumudur.

Hakim ve yan kollarında yüksek tutulmuş giriş aksının yer iki yanında simetrik pencere düzeni dikkat çeker. Bodrum üzerin zemin ve 1.katlarda 9’ar dikdörtgen pencere vardır. Güney de 3’er kuzeyde ise kapı düzenlemesi nedeniyle aynı pencere düzeni bozulmuştur. Yüksek zemin kat ortasın geniş bir giriş holü ve her iki tarafında karşılıklı dizilmiş odalar yer alır. Oda girişleri hafif pahlıdır. Orta aksta yer alan giriş bölümü holünden 3 kollu ara sahanlıklı düz merdiven platformuna sahiptir.

İki kanatla çıkılan 1.katta balkonlu valilik (mülki idare) makamı yer almaktadır. Holün yan kanatlarının mekan örgüsü zemin kat ile aynıdır. Yapının iç mekanı (zemin kaplamaları, kapılar) yenilenmiştir. Binanın batı kanadını oluşturan kısmı kademeli bir anlayışla inşa edilmiştir. Giriş holünün öne çıkıntısı, yükseltisi ile batı kanadının mimari özellikleri çatı kotuna da yansımıştır. Betonarme malzeme ile inşa edilen yapının dış cephesinde taş kaplamalar kullanılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir