Kırklareli: Polos Kalesi

Polos Kalesi; Kırklareli’nin Merkez İlçesi, Yoğuntaş Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Kale, Yoğuntaş köyünün 500 m kuzeybatısında hakim bir tepede bulunmaktadır. Makedonya Kralı II. Philip döneminde, M.Ö. 4. yüzyılda yapılan kale, Helenistik, Roma, Bizans, Yunan ve Pers İmparatorluğu dönemlerinde kullanılmıştır.

Büyük ölçüde yok olmuştur. Yaklaşık 100 metreye 460 metrelik bir alanı çevreleyen kale duvarları moloztaş ve kireç harcı ile örülmüştür. Batı tarafında dairesel bir burç ve sur duvarları 5-6 metreye kadar ayaktadır. Burç duvarlarında 5 sıra tuğla hatıl sıraları da görülmektedir.

Burca çıkış duvar içerisinde dönen bir merdivenle sağlanmaktadır. Kalenin doğu tarafı daha harap durumdadır. Temel seviyesinde taş yığınları şeklinde duvar takip edilebilmektedir. Kalenin güney kısmında, sur duvarının dışında, sarnıç olduğu düşünülen yaklaşık 15×20 m ebatlarında, yol kotunun altında, dikdörtgen planlı bir yapı kalıntısı bulunmaktadır.

Duvarları moloz taş ve kireç harcı ile örülmüş olan yapının üstü büyük ölçüde yıkılmış yine moloz taş örgülü iki büyük tonoz ile örtülüdür. Definecilik faaliyetlerine karşı bölgedeki güvenlik birimlerince izlenmesi gerekmektedir. Trakya’nın en güzel manzaralarından birine de sahiptir. Kalenin kuzey ve kuzeydoğusunda Kayalı Barajı, güneyinde ise Trakya Ovası izlenebilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir