Kırklareli: Babaeski (Fatih) Hamamı

Babaeski (Fatih) Hamamı; Kırklareli’nin Babaeski İlçesi, Fatih Caddesi üzerinde yer alır.

Babaeski Fatih Camii karşısında bulunan hamam, plan olarak klasik tip Osmanlı hamam plan şemasına çok benzemektedir. Giriş kapısının üzerinde bulunan kitabesi Yunan işgali sırasında Yunan askerleri tarafından silinmiştir. Bu yüzden yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir.

İlk yapılışında kadın ve erkek çifte hamam şeklinde yapılmış hamamın sadece erkek kısmı ayakta kalmıştır. Batı cephesinde hamamın yıkılmış kısmına ait duvar izleri görülebilmektedir. Duvarları tuğla hatıllı kesme taş örgülü, ön cephede bulunan iki pencere söveli üzeri sivri kemerlidir.

Pencere doğramaları ahşap, kemer içlerinde dairesel camlı revzenler bulunmaktadır. Giriş kapısının önünde üzerinde süslü bir kemer bulunan kenarları profilli işlemeli taş bir çıkıntı bulunmaktadır.

Ilıklık kısmının üzerinde üç kademeli bir kasnağa oturan tek kubbe ve sıcaklık kısmı ise küçük kubbeler ile örtülüdür. Saçaklar, soğukluk bölümünde özgün olmamakla beraber tuğla çıkıntılı, ılıklık ve sıcaklık kısmında taş profilli, kubbe kasnağında ise tuğla kirpi saçak şeklindedir.

Soğukluk-soyunmalık kısmı üzerinde yıkılan kubbenin yerine kırma çatı yapılmıştır, sıcaklık kısmının üzeri kurşun taklidi çimento harçlı sıva yapılmıştır. Günümüzde kullanılmakta olan hamam, zamanla değişikliklere uğramış özgün görünümünü büyük ölçüde kaybetmiştir.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir