Kemal Ateş Kimdir? Hayatı, Eserleri

1947 yılında Kırşehir’in Kaman İlçesi, Savcılı Ebeyit Köyü’nde dünyaya gelen Kemal Ateş’in tam adı Kemal Kamanlı Ateş’tir. 1966 yılında Ankara Atatürk Lisesinden,1970 yılında ise A.Ü. Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.

Öğrencilik yıllarında güreş ve judo sporuyla ilgilendi. 1970-72 yılları arasında öğretmenlik yaptı. Bu süreç esnasında “Türk Romanında Yöre Dili” adlı yüksek lisans tezini yazdı. Tezin ardından A.Ü. DTCF’ye Türkçe Kompozisyon okutmanı olarak atandı. Doktora tezi Gülten Dayıoğlu’nun romanları üzerinedir. Kemal Ateş, aynı fakültedeTürk Dili Bölümü başkanlığı görevinde bulundu. Sanat Kurumu ve Edebiyatçılar Derneği üyesidir. Evli ve bir çocuk babasıdır. Hala Aydınlık gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

İlk yazıları Vatan ve Barış adlı süreli yayınlarda; daha sonraki yazıları ise Varlık, Hürriyet, Gösteri, Yansıma, Türk Dili, Çağdaş Türk Dili, ABeCe ve İnsancıl gibi önemli dergilerde yayımlandı. Varlık Yıllığı’nda da bazı yazıları yer buldu. Eserlerinde sade ve hatasız bir Türkçe kullandı. Duyarlı bir üslup ile politik, toplumsal ve tarihi meseleler hakkında eserler, yazılar kaleme aldı. Çocuk edebiyatı alanında da eserler yazdı.

1979 yılında Çürük Kapı adlı eseri Lions Jüri Özel Ödülü’ne; yine aynı yıl Toprak Kovgunları adlı romanı Mehmet Ali Yalçın Roman Ödülü’ne; 1987 yılında Yitik Kuzular adlı eseri Sıtkı Dost Çocuk Edebiyatı Ödülü’ne; 1995 yılında ise Bir Şarkıyı Dinlerken adlı eseri PEN Orhan Kemal Öykü Başarı Ödülü’ne lâyık görüldü. Yitik Kuzular Ankara Halk Tiyatrosu’nda sahnelendi, Toprak Kovgunları ise “Sarmaşık Mahallesi” adıyla (bu eser yanında bazı öyküleri de) radyoya uyarlandı.

Kemal Ateş’in eserleri: Çürük Kapı (1978 Hikaye), Toprak Kovgunları (1982 Roman), Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri (1986 Araştırma), Yitik Kuzular (1987 Roman), Geç de Olsa (1989 Roman), Yitik Kuzular (1989 Tiyatro), Bir Şarkıyı Dinlerken (1995 Hikaye), Gülten Dayıoğlu’nun Çocuk Romanları (1998 İnceleme), Öğretemediğimiz Türkçe (1999 Araştırma),

Küskün Fotoğraflar (2004 Hikaye), Türkçe Mahzun Ben Mahzun (2005 Deneme), Dil Hurafeleri (2010 İnceleme), Bir Başka Şehir (2010 Roman), Veresiye Defteri (2011 Roman), Saklı Sözlük (2016 İnceleme), Kendi Diliyle Kavrulmak (2019 Deneme).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir