Karın İçi Yapışıklıklar Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Adezyonlar (birbirinden farklı yüzeylerin birbirlerine yapışma eğilimi), vücudun onarım mekanizmaları travma, enfeksiyon veya ameliyat gibi olaylar tarafından tetiklendiğinde gelişir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler. Bununla birlikte, en sık kalp, pelvis ve gastrointestinal sistemde bulunurlar.

Haber Merkezi / Tipik olarak, organ hasarını onarmaktan sorumlu hücreler, bir organ ile diğerini veya aynı organın farklı bölümleri arasında ayrım yapmazlar. Bu nedenle, organın başka bir organla veya kendisinin başka bir parçası ile hasar gören kısmı arasındaki herhangi bir temas, arayüzde skar dokusu oluşumuna neden olabilir. Bu, vücuttaki iyileşme süreçlerinin kaçınılmaz bir parçasıdır.

Yapışmalar özünde ağrısızdır; yapışıklıklara bağlı oluşan ağrı, yapışıklıkların oluşturabileceği problemler nedeniyle ikincil bir komplikasyondur. Örneğin ağrı, bir siniri çeken veya bağırsaklarda tıkanmaya neden olan bir yapışmadan kaynaklanabilir, bu da pelviste ağrıya ve bağırsaklarda yiyecek, sıvı ve dışkı hareketinin kısıtlanmasına neden olabilir. Yapışıklıklar ağrı ve tıkanıklığın yanı sıra kadın kısırlığı gibi komplikasyonlara da neden olabilir.

Karın içi yapışıklıklarının komplikasyonları

Karın cerrahisi yapışıklıkların en sık nedenlerinden biridir. Karın ameliyatı geçiren hemen hemen herkes yapışıklıklar geliştirebilir. Skar dokusunun bu bağ bantları zaman geçtikçe daha büyük ve daha sıkı hale gelme eğilimindedir ve sonuç olarak ameliyattan birkaç yıl sonra sorunlara neden olabilir.

Doku kesileri, iç dokuların gazlı bez gibi biyolojik olmayan maddelerle teması ve ameliyat sırasında iç organların dehidrasyonu, karın ameliyatından sonra yapışıklıkların gelişmesinin nedenlerinden sadece birkaçıdır.

Bağırsak tıkanması, bağırsaklarda yiyecek, sıvı ve gaz birikmesine yol açar ve bu da basınç bunu yapacak kadar biriktiğinde bağırsakların yırtılmasına neden olabilir. Zararlı bağırsak içeriğinin karın boşluğuna sızması, tedavi edilmezse ölümcül olabilir.

Kadın infertilitesi, fallop tüplerinin içindeki veya çevresindeki karın yapışıklıkları yumurtaların rahme ulaşmasını engellediğinde ortaya çıkar. Bu kadınlar, fetüsün rahim dışında büyümeye çalıştığı bir hamilelik olan ektopik hamilelik için yüksek risk altındadır. Bu, kanama meydana gelirse hamile kadın için potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Karın yapışıklıkları, hiç cerrahi operasyon geçirmemiş kişilerin %10 kadarında da oluşabilir. Ameliyattan sonra yapışıklıkların oluşumu tipik olarak işlemden birkaç gün sonra başlar, ancak semptomları birkaç ay boyunca veya daha önce ima edildiği gibi yıllar sonra ortaya çıkmayabilir. Yapışmalar, ironik bir şekilde, uygulanabildiği yerde cerrahi olarak tedavi edilir, ancak genellikle tekrarlar, çünkü onlara ilk etapta cerrahi neden olur.

Belirtileri ve nedenleri

Normal şartlar altında gıda, sıvı, dışkı ve gazların bağırsaklardan geçişi serbestçe gerçekleşir. Yapışıklıkların varlığında, bağırsak anslarının birbirine, diğer anormal organlara ve/veya karın duvarına bağlanması nedeniyle bu serbest geçiş bozulur.

Bu tıkanıklık, genellikle gıda alımı ile kötüleşen karın şişliği ve kolik ağrısı gibi semptomlarla sonuçlanır. Ayrıca, dışkı ve/veya gazda azalma olur ve bulantı ve kusma gibi yapısal semptomlar ortaya çıkabilir.

Tipik yapışıklıklar hiçbir klinik belirti göstermeyebilir ve sonuç olarak fark edilmeden ve teşhis edilmeden gitme eğilimindedir. Hepatik adezyonlar tipik olarak hasta derin nefes alıp verdiğinde ağrıya neden olurken, bağırsak halkalarının lezyonları egzersiz veya esneme ile daha fazla ağrıya neden olur.

Acil tıbbi müdahale gerektiren semptomlar arasında bağırsak gazını çıkaramama veya bağırsak hareketi yapamama, yüksek bağırsak seslerinin eşlik ettiği karında ilerleyici şişme ve şiddetli kramp veya karın ağrısı yer alır .

Doğal iyileşme sürecinde fibrin, hasarlı doku üzerinde birikir ve yarayı kapatmak için bir yapıştırıcı gibi davranır. Ek olarak, fibrin, olgun olanın bitişik dokuları birbirine bağlamak için üzerine inşa ettiği naif bir yapışma oluşturur.

Fibrin birikimi, üretim hızını sınırlayan ve/veya onu çözen enzimler tarafından fizyolojik olarak kontrol edilebilir. Bununla birlikte, skar dokusu durumunda, bu süreç eksiktir ve fibroblastlar ve makrofajlar gibi onarım hücreleri kalıcı bir yapı oluşturmak için kollajen gibi maddeler ürettiğinde bir yapışma nihai sonucudur. Bu yapı zamanla büyüyebilir ve sıkılaşabilir.

Karın yapışıklıklarının en sık nedeni cerrahidir. Ameliyat sırasında yapışıklık oluşumuna neden olan olaylar arasında insizyonel işlemler, karın doku ve organlarının dehidrasyonu, iç dokulara eldiven gibi yabancı cisim teması ve ameliyat sırasında/sonrasında alınmayan bayat kan sayılabilir. Karın içindeki omentum gibi bazı organlar ve yapılar yapışıklık geliştirmeye daha yatkındır.

Bir çalışmada belirtildiği gibi, neredeyse tüm ameliyat sonrası yapışıklıklar omentumda bulunur. Ayrıca, spontan adezyonlar, nadir olmakla birlikte (tüm adezyonların %10’undan azı), çoğunlukla omentumda meydana gelme eğilimindedir.

Abdominal adezyonların cerrahi olmayan nedenleri, rüptüre apendiks , radyasyon tedavisi ve abdominal ve jinekolojik enfeksiyonlar gibi komplikasyonlardan kaynaklanmaktadır.

Tanı ve tedavisi

Karın içi yapışıklıkların teşhisi tipik olarak laparoskopi yardımı ile yapılır. Bu prosedür, karın boşluğu içindeki organları görselleştirmek için bir kamera kullanmayı içerir. X-ışınları, BT taramaları ve kan çalışması gibi rutin testler, adezyonun kendisini teşhis etmede işe yaramaz. Bununla birlikte, gıda, sıvı, dışkı ve bağırsak gazlarının hareketini kısıtlayan bağırsak tıkanıklığı gibi adezyonla ilgili komplikasyonları belirlemede harika seçeneklerdir.

Karın adezyonunun tedavisi, büyük ölçüde adezyonla ilgili problemlere, adezyonun konumuna ve oluşma derecesine bağlıdır. Karın yapışıklıklarını tedavi etmek için kullanılan iki temel cerrahi teknik vardır: laparotomi ve laparoskopi. Laparoskopide küçük bir kesi yapılır ve kamera yardımı ile yapışıklıklar kesilerek serbest bırakılır.

Bu teknik adeziyoliz olarak bilinir ve genel anestezi altında yapılır. İnce barsak tıkanıklığı ile başvuran ve periton iltihabı, hemodinamik dengesizlik veya bağırsak iskemisi veya perforasyonu belirtisi olmayan hastalarda endikedir.

Laparatomide yapışıklıkları doğrudan görmek ve tedavi etmek için daha büyük bir kesi yapılır. Bu teknik aynı zamanda açık adeziyoliz olarak da bilinir ve akut böbrek yetmezliği, sepsis, miyokard enfarktüsü, solunum yetmezliği ve yara enfeksiyonları gibi potansiyel komplikasyonlarla ilişkilidir. Ayrıca, adezyonların cerrahi olarak tedavisi ile adezyonların en yaygın nedeni olarak cerrahi arasındaki paradoksal ilişki, adezyonların tedavisini yönetmeyi özellikle zorlaştırır.

Karın içi yapışıklıklarının önlenmesi

Karın yapışıklıklarını önlemek kolay bir başarı değildir. Bununla birlikte, cerrahi teknikler abdominal adezyonların oluşumunu etkili bir şekilde en aza indirebilir. Laparoskopik cerrahi bunun için iyidir çünkü kesiler laparotomiden daha küçüktür.

Herhangi bir nedenle laparoskopik cerrahi yapılamıyorsa ve açık adezyoliz gerekiyorsa, yeni yapışıklıkların oluşmasını önlemek için organlar ile kesi bölgesi arasına mumsu bir film yerleştirilir. Film bir hafta içinde vücut tarafından emilir ve bu süreçte organları nemlendirir. Bu, yapışma oluşumunun güçlü bir şekilde şüphelenilen nedeni olan dehidrasyonu önler.

Abdominal yapışıklıkların gelişiminde koruyucu veya nedensel faktörler olarak beslenme veya diyeti destekleyen herhangi bir çalışma yayınlanmamıştır. Bununla birlikte, insidansı azaltmak için ameliyat sırasında alınabilecek diğer adımlar, ameliyat süresini en aza indirmek ve insizyon bölgesini salin, sürüntü ve örtü ile aralıklı olarak nemlendirmektir.

Ayrıca, lateks ve nişasta içermeyen eldivenlerin yanı sıra organ ve dokuların nazikçe tutulması, ameliyat sonrası karın adezyonları geliştirme şansını azaltma açısından umut verici sonuçlar göstermiştir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın
  1. kurtcebe güler says:

    Sayın hekim,

    Adezyon hakkında bir kaç sorum var. 2020 Nisan ayında, Rectum ca teşhisiyle opera edildim. 2022 Şubat ayında ise, bu defa kolostomi açılması için opera edildim. Son bir kaç aydan bu yana, karın, bel ve kasık bölgelerimde; artan, azalan, durup tekrar başlayan ağrı/sancı ve sızılar olmaktadır. Zaman zaman ağrı kesicilerle, bu sorunu baskılamaktayım. Henüz, katlanılmayacak seviyede değildir. Muhtemelen, sayfanızda yer alan, “adezyon” ile alakalı bir durum olmalı.

    Yapışıklık durumu, zamanla sorun olmaktan çıkmaya başlar mı? Yoksa, mutlaka cerrahi girişim mi germektedir?

    Ayrıca; ince ya da kalın yapışıklıkları tespit etmek için, ne yapmak gerekiyor?
    Değerli yanıtınız için, peşinen teşekkür ederim.

    Saygılarımla,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir