İsrail’in Gazze’deki Kara Harekatı Genişliyor

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin -İsrail savaşının 24. gününde, İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı kara harekatı giderek genişliyor.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, çoğu kadın ve çocuk olmak üzere Filistinliler arasında ölü sayısının 8.000’i geçtiğini duyurdu. Bakanlık, bu sayıya 3.300’den fazla çocuk ve 2.000’den fazla kadının da dahil olduğunu kaydetti.

Enkaz altında 1.700 kişinin mahsur kaldığı belirtiliyor. İsrail kara harekatını sürdürdükçe bu rakamın daha da hızla artması bekleniyor.

Gazze genelinde 1,4 milyondan fazla insan evlerini terk etti ve neredeyse yarısı BM okullarına ve sığınaklarına akın etti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, kara harekâtı kapsamında Gazze’deki güçlerin “kademeli olarak ilerlediğini” ve Hamas savaşçılarıyla “doğrudan temas” kurulduğunu belirtti.

İsrail , pazar günü “600 Hamas hedefini vurduğunu” duyurdu. İsrail, cumartesi günü “450 Hamas hedefini vurduklarını” açıklamıştı.

İsrail ordusuna ait tanklar, bugün Gazze Şeridi’nin eteklerindeki bir mahalleye girdi ve Gazze’nin kuzeyi ve güneyini birbirine bağlayan Selahaddin yolunu kapattı. Görgü tanıkları, tankların Gazze’nin kuzeyindeki Zeytun mahallesinin eteklerine ulaştığını belirtti.

İsrail ordusu dün akşam Suriye’de bazı hedeflere saldırı düzenlediğini açıkladı. Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan ordu, Suriye’deki roket rampalarını hedef aldığını duyurdu.

Bunun, önceki gece İsrail’e düzenlenen roket saldırılarına bir yanıt olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail ordusu, Gazze’de Hamas’ın elindeki esir sayısının 239 olduğunu açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Hamas’ın elindeki esirlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Gazze’de “alıkonulan” 239 kişinin bulunduğunu ve ailelerine bilgi verdiklerini kaydeden Hagari, bunlar arasında yabancı işçilerin de olduğunu belirtti.

Bu arada Hamas’ın Gazze’deki üst düzey lideri Yehia Sinwar, İsrail’in hapishanelerinde tuttuğu binlerce Filistinlinin tamamını serbest bırakması halinde Filistinli militanların tüm rehineleri serbest bırakmaya “derhal hazır” olduğunu söyledi.

Hizbullah: Bir İsrail İHA’sı düşürdük

Hizbullah, İsrail’e ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüklerini açıkladı. Bu, 7 Ekim’den bu yana Hizbullah’ın İHA düşürdüğüne dair ilk açıklaması oldu.

Örgüte göre İHA, Lübnan’ın İsrail sınırına beş kilometre uzaktaki Kiyam kentinin semalarında hedef alındı; vurulduktan sonra İsrail’e düştü.

ABD ve İngiltere tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılan Hizbullah, 7 Ekim’den bu yana 46 savaşçılarının öldürüldüğünü, 43’ünün de yaralandığını duyurdu.

Örgüt İsrail birlikleriyle her gün çatışmaya girdiklerini, bugüne kadar 42 noktada 84 saldırı düzenlediklerini belirtti. İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana yedi askerlerinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

BMGK Gazze’yi görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün Gazze’deki insani krizi görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebiyle toplanacak olan BMGK’ye, BM’nin Filistinlilere yardım eden örgütü UNRWA da bilgi verecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cumartesi günü, İsrail’in uluslararası toplumun sağladığı yardımların Gazze’ye geçmesine izin vermek yerine askeri operasyonlarını artırmasını eleştirmişti.

BMGK’de 7 Ekim’den beri yapılan dört ayrı ateşkes çağrısı oylaması ABD veya Rusya’nın vetoları nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

BM bölgeden gelen bilgilere göre, Gazze’nin kuzeyine düzenlenen hava saldırılarının yerleşim yerlerini sistematik bir şekilde yok ettiğini belirtiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir