İsrail Hükümeti: Ateşkes Beş Gün Daha Uzatılabilir

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, “İsrail’deki Filistinli mahkumlar ile Gazze’de tutulan İsrailli rehineler arasındaki üçe bir takas temelinde mevcut rehine salıverme süresi beş gün daha uzatılabilir” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaya devam etmek istemesi halinde 50 Filistinli tutuklunun daha serbest bırakılmasına izin verdik. Hamas rehineleri bırakmayı durdurduğunda, daha fazla rehineyi serbest bırakana kadar üzerindeki askeri baskıyı sürdüreceğiz.”

Öte yandan İsrail ile Hamas arasında varılan ateşkeste bugün 10 İsrailli ile 30 Filistinlinin serbest bırakılacağı açıklandı. Bu arada ateşkesin tekrar uzatılabilmesi için tarafların Katar’da yaptığı görüşmeler sürüyor.

İsrail ve Hamas arasında rehine takasları devam ederken Gazze’deki geçici ateşkesin çarşamba günü bitmesinden sonra Tel Aviv’in nasıl bir politika izleyeceği tartışılıyor.

Üst düzey ABD’li yetkililere göre, Biden yönetimi, İsraillilere ateşkesin ardından “Gazze’nin güneyinde kuzeyde olduğundan çok daha hassas hareket etmeleri gerektiğini” bildirdi.

Yönetim, Tel Aviv’e, Gazze’nin güneyindeki Filistinli sivillerin “önemli ölçüde daha fazla yerinden edilmesini” önlemek için çalışması gerektiğini söyledi.

Bir yetkili, Beyaz Saray’ın İsrail’e, yaklaşan harekatın şeklinin “dikkatlice düşünülmesi” gerektiği konusunda daha fazla baskı yapmaya başladığını kaydetti. Yetkili, bu endişeler dile getirildiğinde “İsraillilerin anlayışlı davrandığını” belirtti.

Biden yönetimi, çatışmalara geçici olarak ara verilmesinden önce olduğu gibi daha büyük çaplı sivil kayıplardan ya da kitlesel yerinden edilmelerden kaçınılması gerektiğini bildiriyor.

Son olarak Gazze’de 11 İsrailli rehinenin Kızılhaç yetkililerine teslim edilmesinin ardından İsrail hapishanelerinden 30’u çocuk ve 3’ü kadın 33 Filistinli serbest bırakıldı. Cuma gününden bu yana serbest bırakılan toplam Filistinli sayısı 150’ye çıktı.

Ateşkes kapsamında şu ana kadar 51 İsrailli ve diğer milletlerden 19 rehine serbest bırakıldı.

İsrail Merkez Bankası: Savaşın maliyeti 53 milyar dolar

Ayrıca İsrail Merkez Bankası’na göre, Hamas’la mevcut çatışmanın Tel Aviv’e maliyeti yaklaşık 197 milyar şekel (yaklaşık 53 milyar dolar): 107 milyar şekeli savunma harcamaları, 22 milyar şekeli hasar tazminatı ve 25 milyar şekeli diğer sivil harcamalar.

İsrail Merkez Bankası, devlet borç faizlerinin 8 milyar şekele ulaşmasını beklerken, çatışma nedeniyle vergi geliri kaybının da 35 milyar şekel olacağını tahmin etti.

Banka, İsrail’in GSYH’sinin 2023 ve 2024 yıllarında yüzde 2 oranında büyümesini bekliyor. Bu, geçen ay yapılan tahminlerde yer alan 2023 için yüzde 2,3 ve 2024 için yüzde 2,8’lik büyüme tahminlerinin altında kaldı.

Banka, hükümetin borcunun 2022 yılında GSYİH’nın yüzde 60,5’inden 2023 yılında ise yüzde 63’e ve 2024 yılı sonunda da yüzde 66’ya çıkacağını öngördü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir