İsrail Genelkurmay Başkanı’ndan Gazze Açıklaması: Savaş Aylarca Sürebilir

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşının 82. günü geride kalırken, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, gazetecilere yaptığı açıklamada savaşın “aylarca” süreceğini söyledi.

Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bin 915’e yükselirken, 55 bine yakın kişinin de yaralandığı duyuruldu. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında son 24 saatte en az 241 kişinin hayatını kaybettiğini, 382 kişinin de yaralandığını açıkladı.

VOA Türkçe’nin aktardığına göre; İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi, “Sihirli çözümler yok, bir terör örgütünü dağıtmanın kestirme yolları yok, sadece kararlı ve ısrarlı bir mücadele var. Bir hafta da sürse, aylar da sürse Hamas’ın liderliğine de ulaşacağız” dedi.

İsrail’in operasyonları son günlerde, özellikle Gazze Şeridi’ni ikiye bölen su yolunun hemen güneyindeki merkezi bir bölgede yoğunlaştı. İsrail ordusu sivillerden bölgeyi terk etmelerini istedi ancak birçoğu gidecek güvenli bir yer kalmadığını söylüyor.

BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Seif Magango Salı günü yaptığı açıklamada, “İsrail güçlerinin Gazze’nin orta kesimlerine yönelik sürdürdüğü ve Noel arifesinden bu yana 100’den fazla Filistinlinin hayatına mal olan bombardımandan ciddi endişe duyuyoruz” dedi.

Çatışmaların yayılma tehdidi büyüyor

Yemen’deki İran destekli Husi milisleri, Salı günü Kızıldeniz’de bir konteyner gemisine düzenlenen füze saldırısını ve İsrail’e insansız hava araçlarıyla saldırı girişimini üstlendi.

Husiler, dünyanın en işlek nakliye yollarından biri olan Kızıldeniz’in girişinde İsrail’le bağlantısı olduğunu söyledikleri gemilere saldırıyor ve saldırıların İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşılık yapıldığını söylüyor.

İsrail ise Salı günü Lübnan sınırında, Hizbullah’ın bir kiliseye tanksavar füzesi fırlatarak dokuz İsrail askeri ve bir sivili yaraladığını, ardından roket atışıyla misilleme hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. Bölgede bunlar olurken Hindistan’ın Yeni Delhi’deki İsrail Büyükelçiliği yakınlarında bir patlama meydana geldi. Yetkililer hiçbir personelin yaralanmadığını açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Salı günü milletvekillerine yaptığı açıklamada, “Çok cepheli bir savaşın içindeyiz ve yedi cepheden saldırıya uğruyoruz” dedi. İran destekli militanların aktif olduğu bu yerleri “Gazze, Lübnan, Suriye, Judea ve Samaria (Batı Şeria), Irak, Yemen ve İran” olarak sıralayan, Gallant “Bu alanların altısına çoktan karşılık verdik ve harekete geçtik” dedi.

Beyaz Saray, İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer’in Salı günü Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan ile biraraya gelerek savaş ve rehinelerin iadesi konularında görüşmelerde bulunduğunu açıkladı.

ABD son haftalarda İsrail’e savaşın dozunu azaltması ve Hamas liderlerine yönelik daha hedefli baskınlar düzenlemesi için açıkça baskı yapıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir