İntraduktal papillom nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Göğüs tümörleri her zaman kanserin göstergesi değildir. İyi huylu meme tümörleri de yumrulara neden olabilir. Bu tümörlerden biri de intraduktal papillomadır. İntraduktal papilloma, memede bir süt kanalında oluşan küçük, iyi huylu bir tümördür. Bu tümörler bez ve lifli dokudan ve ayrıca kan damarlarından oluşur. 

En sık 35 ile 55 yaşları arasındaki kadınlarda görülürler. İntraduktal papilloma için bilinen bir risk faktörü yoktur.

İntraduktal papilloma türleri nelerdir?

Tek bir tümör büyük süt kanallarında büyüdüğünde buna soliter intraduktal papilloma denir. Genellikle meme ucunun yakınında küçük bir yumru olarak hissedilir ve meme başı akıntısına veya kanamaya neden olabilir. Bu tür bir yumru, daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkili değildir.

Meme ucundan daha uzaktaki kanallar daha küçüktür ve bu bölgedeki papillomlar tipik olarak küçük tümör kümeleri şeklinde ortaya çıkar. Bu tümörlere çoklu papillom adı verilir ve bunlar biraz daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkilendirilmiştir. Bunun nedeni, çoklu papillomların atipik hiperplazi adı verilen kanser öncesi bir meme durumuna bağlanmış olmasıdır.

Papillomatoz adı verilen bir durum bazen intraduktal papillomlarla gruplandırılır. Süt kanallarınızda anormal bir aşırı hücre büyümesi olduğunda gelişir. Papillomatoz ayrıca daha yüksek meme kanseri riski ile ilişkilidir .

İntraduktal papillomun semptomları nelerdir?

İntraductal papilloma, göğüs büyümesine, yumrulara ve meme başı akıntısına neden olabilir . Bazı insanlar da göğüslerinde ağrı veya rahatsızlık hissedebilirler.

Bir intraduktal papilloma meme ucunuzun yakınında daha büyük bir yumru veya meme ucunuzdan daha uzakta birden çok küçük yumru olarak ortaya çıkar. Bu topaklar normalde 1 ila 2 santimetre genişliğindedir, ancak daha büyük de olabilirler. Topağın boyutu, büyüdüğü kanalın boyutuna bağlıdır. Bazen yumruyu bile hissedemezsin.

İntraduktal papilloma semptomları, diğer meme tümörü tiplerine çok benzer. Göğsünüzde bir yumru görürseniz veya hissederseniz, doktorunuza görünmeniz önemlidir. Doktorunuz, sahip olabileceğiniz endişeleri giderebilir ve bir tanı koymaya yardımcı olmak için yumruyu inceleyebilir.

Emziren annelerde bu olabilir mi?

Ya emziren bir annenin göğsünden kan geliyorsa? Erken emzirmede, ağrılı ve hasarlı meme uçları eşlik ettiğinde, bunun nedeni muhtemelen yetersiz bir mandaldır.

Bu kanama intraduktal papillomadan kaynaklanıyorsa, kanlı akıntı bir göğüste yalnızca bir kanaldan gelecek ve ağrısız olacaktır. Diğer memeyi emzirmeye devam etmelisiniz. Kanayan memeyi pompalayın ve içinde görünür kan bulunan sütü atın. Göğüs pompasında düşük bir ayar kullanın.

Kanama genellikle herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden durur. Kanama birkaç gün sürerse, doktorunuza görünün. Tedaviye ihtiyacınız olabilir, ancak bu, emzirmeyi engellememek için özenle yapılabilir.

İntraduktal papilloma nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz, intraduktal papillomunuz olduğundan şüphelenirse bir meme ultrasonu önerebilir. Bu tür görüntüleme testi, papillomları göstermede standart bir mamogramdan daha etkilidir. Bununla birlikte, diğer anormallik türlerini kontrol etmek için bir mamografi de yapılacaktır. Ek testler de yapılabilir;

Bir meme biyopsisi kanseri ekarte etmek için yapılabilir. Göğüs biyopsisinde doktorunuz meme dokunuza ince bir iğne yerleştirecek ve bazı hücreleri alacaktır. Bu tür biyopsiye ince iğne aspirasyonu denir. Meme ucu akıntısı yaşıyorsanız, doktorunuz cerrahi biyopsi yapmak isteyebilir. Bu, göğüs dokunuzu daha ayrıntılı incelemelerine olanak sağlayacaktır. Meme ucu akıntınız varsa, doktorunuz kanser hücrelerini aramak için meme akıntısının mikroskobik incelemesi yapmak isteyebilir.

Bir duktogram ayrıca doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olabilir. Bu, meme başı akıntısının altında yatan nedeni belirlemeye yardımcı olan bir tür X- ışınıdır. Bir duktogram sırasında, göğüs kanallarınıza kontrast boya enjekte edilir, böylece doktorunuz onları röntgenlerde daha kolay görebilir.

İntraduktal papilloma nasıl tedavi edilir?

Bu durum için standart tedavi, papillomayı ve süt kanalının etkilenen kısmını çıkarmak için ameliyatı içerir. Ameliyat tipik olarak genel anestezi altında yapılır, bu da işlem sırasında uykuda olacağınız anlamına gelir. Durumun ciddiyetine bağlı olarak, bir gece hastanede kalmanız gerekebilir veya gerekmeyebilir. Kesi yerinden küçük bir yaranız olacak, genellikle meme ucunuzun yakınında. Başlangıçta bir yara izi bıraksa da zamanla yara izi kaybolur. Ameliyat sırasında çıkarılan dokularda kanserli hücrelerin varlığı test edilecektir. Kanserli hücreler bulunursa daha fazla tedavi gerekli olabilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir