‘Hrant Dink Davası’nda Tek Tutuklu Sanık İçin Tahliye Kararı

Aralarında Yasin Hayal, Ali Fuat Yılmazer ve Erhan Tuncel’in de bulunduğu 11 sanığın yargılandığı, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada, davanın tek tutuklu sanığı Adem Sağlam tahliye edildi. Tahliye kararıyla birlikte davada tutuklu sanık kalmadı.

Haber Merkezi / Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin 2021 yılında karara bağlanan davada, mahkemece haklarında suç duyurusunda bulunulan cinayetin azmettiricilerinden Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek ile Ali Fuat Yılmazer’in de aralarında bulunduğu 11 sanığın yargılandığı dava görüldü.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ikinci duruşmaya başka suçtan hükümlü ve tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Hrant Dink ‘maktul’, 5 kişi müşteki ve aralarında Yasin Hayal, Ramazan Akyürek, Erhan Tuncel ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 11 kişi ise ‘şüpheli’ sıfatıyla yer aldı.

İddianamede Yahya Öztürk ve Adem Sağlam’ın ‘anayasayı ihlal’, ‘belli bir yükümlülüğün ihmaliyle kasten öldürmeye neden olmak’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet ile 22 yıl 6’şar aydan 35’er yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları talep edilirken Ramazan Akyürek, Faruk Sarı ve Ali Fuat Yılmazer’in ‘anayasayı ihlal’ suçundan ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapisleri talep edildi.

İddianamede, Yasin Hayal, Zeynel Abidin Yavuz, Tuncay Uzundal, Erhan Tuncel, Ersin Yolcu, Ahmet İskender’in ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ suçundan 5’er yıldan 10’ar yıla kadar hapis cezaları talep edildi.

Sanıklar suçlamaları reddetti

Sanık eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek savunmasında suçlamaları reddetti.

Akyürek “Hrant Dink tehditler almaya başlamış ve saldırılara maruz kalmıştı. Yasin Hayal’in hazırlandığı eyleme dair bilgiler Trabzon il emniyet müdürü olduğum zamanda resmi yazıyla paylaşıldığı gibi, istihbarat bilgisi İstanbul İstihbarat dairesiyle paylaşılmıştı. Çok sayıda resmi yazışmalar vardır. Resmi yazıları İstanbul Emniyet Müdürlüğü cevap vermediği gibi umursamamış Dink hakkında koruma kararı almamıştır. Yasin Hayal’in yapacağı eylemi İstanbul Emniyet Müdürlüğü 11 ay önce biliyordu” dedi.

Akyürek, “Hiçbir zaman darbeyle işim olmadı. 9 yıldır cezaevinde olduğum halde 16 yıl öncesinde işlenen bu cinayetin darbeyle ilgisi varsa da bilmiyorum” diyerek beraatını istedi.

Sanık Ahmet İskender ise savunmasında, “Bu iddianameye nereden girdim bilmiyorum. Yasin Hayal benim çocukluk arkadaşımdır. Diğer sanıklarla hiçbir şekilde bağlantım yoktur. Bu olayın arkasında FETÖ olabilir. Yönetim değişirse de kim olur bilmem. İsmimin FETÖ ile anılmasını istemiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim’’ dedi.

Sanıklardan Adem Sağlam, savunmasında 41 aydır tutuklu olduğunu belirterek, herhangi bir suç işlemediğini ve tutukluluk süresinin de dikkate alınarak tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Adem Sağlam’ı tutuklu kaldığı süreyi de göz önüne alarak yurt dışına çıkış yasağı ve imza atma şeklindeki adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Böylece bu davada tutuklu sanık kalmadı. Mahkeme ayrıca, sanıklar Faruk Sarı ile Yahya Öztürk’ün yakalama kararlarının da devamına hükmederek, duruşmayı erteledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir