Hasan Hüseyin Yalvaç Kimdir? Hayatı, Eserleri

19 Kasım 1951 yılında Muğla’nın Bodrum İlçesinde dünyaya gelen Hasan Hüseyin Yalvaç, ilköğrenimini birincisi sınıfa kadar okuduğu Hatay Kırkhan 5 Temmuz İlkokolu’nda (1958-1959) ve İzmir Eski Foça İlkokulunda (1963); ortaöğrenimini ise Eski Foça Ortaokulunda tamamladı (1966).

Haber Merkezi / 1967’de Denizli Lisesinde başlayan lise öğrenimini 1969’da Karadeniz Ereğli Lisesinde tamamladı. 1969’da girdiği Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Tabii Bilimler Bölümü’nden 1973’te mezun oldu. Ardından 1974-1979 yılları arasında Kars Cumhuriyet Lisesi, Sinop Gerze Lisesi, Çankırı Kurşunlu Liselerinde biyoloji ve jeoloji öğretmenliği yaptı.

1979’dan sonra öğretmenliği bırakıp birçok kuruluşta personel müdürlüğü, muhasebe müdürlüğü, yayın yönetmenliği görevlerinde bulundu. 1980 darbesi sırasında siyasi nedenlerle bir süre tutuklanıp serbest bırakıldı. Ancak 1984 yılında 6 yıl hapis ve 2 yıl sürgün cezası aldı. 1985-1987 yıllarını Ereğli, Adana, Uşak ve Erzurum’da kaçak olarak geçirdi. 2001’de emekliye ayrıldı.

Ezgi’nin Söyledikleri ile Çankaya Belediyesi Çocuk Şiiri Ödülü (1996); Herkes Vazgeçti Ya Sen adlı şiir kitabıyla İbrahim Yıldız Şiir Ödülü birincilik ödülü (1997); Doğa ve Çocuk Mevlüt Kaplan Çocuk Şiiri birincilik ödülü (1997); Sabri Akay Şiir yarışmasında mansiyona ve Petrol İş Yarışması Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen şairin tüm kitaplarına 2005 yılında Ömer Nida Şiir Ödülü verilmiştir. Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi olan sanatçı çalışmalarına halen devam etmektedir.

İlk şiiri “Taşlar” 1964’te Yeni Asır’da yayımlanan Yalvaç’ın ilk şiir kitabı olan Taşlamalar: Goca Goca Taşlar 1970’te okuyucu ile buluştu. Çağdaş Türk Dili, Evrensel Kültür ve Papirüs gibi dergilerde şiirleri yayımlanan sanatçı, aynı zamanda sanat, edebiyat ve siyasetle ilgili düzyazılar da kaleme almakta; bu yazıları başta Cumhuriyet, Aydınlık, Siyah Beyaz, Evrensel, Yeni Asır, Demokrat İzmir olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yayımlanmış ve halen de yayımlanmaktadır.

Toplumcu şiir içinde değerlendirilebilecek şiirlerinde çoğunlukla kapitalizmin birey ve toplum üzerinde yarattığı etkiler gibi toplumsal meseleleri tema olarak ele almıştır. Mizah ve ironiye şiirlerinde sıklıkla başvuran sanatçı genellikle serbest şiir tarzını benimsemiştir.

Eserleri;

Goca Goca Daşlar
Merhaba Yaşamak
Umudun Şafağı
Adı Barış
Erek Torna Atölyesi
Ezginin Söyledikleri
Amerika Katil Katil
Sevda ki Hüznü Kalır Bana
Bu Bir Rıfat Ilgaz Kitabıdır
Bu Bir Hasan Hüseyin Korkmazgil Kitabıdır
Bu Bir Hasan İzzettin Dinamo Kitabıdır
Şair ve Şiir
770 Gün Türküleri

Ödülleri;

Petrol-İş Şiir Ödülü
Sabri Akay Şiir Ödülü

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir