“Hamas’ın Lider Kadrosundan İki Kişi Öldürüldü” İddiası

İsrail, 7 Ekim’de başlayan operasyonların ana sorumlularından olduğunu iddia ettiği Hamas’ın lider kadrosundan Ebu Murad ve El Kadı’nın öldürüldüğünü öne sürdü. İddialar bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmadı.

Haber Merkezi / Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşı sekizinci gününde devam ederken, İsrail ordusu, gece boyunca Gazze Şeridi’ne yönelik bombardımanını sürdürdü.

İsrail, saldırılarında Hamas’ın lider kadrosundan Murat Ebu Murad’ın öldürüldüğünü öne sürdü. Ordu, Ebu Murad’ın İsrail’e yönelik 7 Ekim’de başlayan operasyonun ana sorumlularından biri olduğunu iddia edildi. Hamas ise Murad Ebu Murad’ın öldürüldüğünü henüz doğrulamadı.

İsrail ayrıca, El Kadı isimli Hamas komutanının öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamada, El Kadı’nın SİHA saldırısında öldüğü ve istibharatın Şin Ben aracılığı ile elde edildiği kaydedildi. El Kadı’nın da öldürüldüğü henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, Gazze’de en az 2 bin 215 kişinin öldüğünü, 8 bin 714 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamaya göre, Batı Şeria’da da 54 kişi yaşamını yitirdi, 1100 kişi yaralandı. Bakanlık açıklamasında, İsrail saldırılarında bugüne kadar ölenlerden 724’ünün çocuk ve 458’inin kadın olduğu kaydedildi.

İsrail’den yapılan son açıklamalara göre, 1300 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığı bilgisi paylaşılmıştı.

İsrail, Gazzelilere TSİ 16’ya kadar süre verdi

İsrail, Gazzelilere bölgenin güneyine güvenli gidiş için Türkiye saati ile 16’ya kadar süre verildiğini duyurdu.

Ordu sözcüsünün sosyal medyada yaptığı açıklamada, güneye giden iki yolun, “zarar görme endişesi taşımadan” kullanılabileceği mesajını verdi. Sivillere Beyt Hanun ve Han Yunus’a geçmeleri tavsiyesi yapılıyor.

İsrail ordusu dün de Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan 1 milyon 100 bin Filistinlinin güneye geçmesi için 24 saat süre tanımış ve bu süre dün akşam TSİ 20.00’de dolmuştu. İsrail’in çağrısı başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumda da yoğun tepkilere neden olmuştu.

BM, 1 milyon 100 bin Filistinli’nin bölgedeki yaklaşık 2 milyon 300 binlik nüfusun neredeyse yarısı olduğuna dikkat çekerek, bu kadar çok kişinin büyük bir trajedi yaşanmadan 24 saatte güneye tahliyesinin imkansız olduğunu vurgulamıştı. BM, İsrail’den tahliye kararını geri almasını da talep etmişti.

Olası bir mülteci dalgasından endişe eden Mısır da Gazze sınırını kapattığı için bölgede Hamas ile İsrail arasında sıkışıp kalan ve gidebileceği yer olmayan sivillerin büyük bir insanlık dramı yaşamasından endişe ediliyor.

Öte yandan, sivillerin bölgeyi terk etmesi halinde İsrail’in hazırlandığı kara saldırısını başlatacağını düşünen Hamas’ın da güneye geçmek isteyen Filistinlileri durdurduğu ve zorla geri gönderdiği iddia edildi.

ısır, İsrail’in olası kara saldırısı öncesi geçişleri önlemek için Gazze sınırına beton bloklar yerleştiriyor. Refah Sınır Kapısı’nın açık olduğunu söyleyen Mısır  Gazze’den sınırlı sayıda insanı topraklarına kabul etti.

Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye’de yer alan El-Avde Hastanesi Müdürü Ahmed Muhenne, İsrail ordusunun bombalamak için süre vermesine rağmen sağlık ekiplerinin hastaneyi tahliye etmeyi reddettiğini söyledi.

Özellikle yoğun bakımdaki 5 hastanın tahliyesinin mümkün olmadığını belirten Muhenne, “Hastanemizin küçüklüğüne ve imkanların kıtlığına rağmen biz burada kalıp hastalara hizmet vermekte ısrar ediyoruz. Tahliyeyi reddediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu Gazze’deki duruma ilişkin açıklama yaptı. Kuruluş “İsrail’in sivilleri öldürmesi ve Gazze Şeridi’ndeki tüm mahalleleri yok etmesi karşısında şok olduk ve dehşete düştük” ifadelerini kullandı.

Kuruluş açıklamasına şöyle devam etti: Derhal ateşkesin sağlanmadı, ablukanın kaldırılması ve Gazze Şeridi sakinlerine yönelik toplu cezalandırmaya son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Rusya, insani ateşkes çağrısında bulunacak ve sivillere yönelik şiddeti kınayacak bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar taslağı önerdi.

Reuters’in haberine göre, tek sayfadan oluşan karar taslağında ayrıca rehinelerin serbest bırakılması, insani yardımların engellenmeden ulaştırılması ve yardıma ihtiyacı olan sivillerin güvenli bir şekilde tahliye edilmesi çağrısında bulunuluyor.

Diplomatlar, metnin 15 üyeli konseye çatışmayla ilgili kapalı kapılar ardında yapılan bir toplantı sırasında verildiğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Philadelphia’da bir etkinlikte konuştu. ABD’nin İsrail’in yanında olduğunu tekrarlayan Biden, şu ifadeleri kullandı:

“Saldırı hakkında daha fazla şey öğrendikçe, olay daha da dehşet verici hale geliyor. Aralarında en az 27 Amerikalının da bulunduğu bin masum insanın hayatını kaybettiren bu adamlar tam bir şeytan. Başından beri söylediğim gibi, Amerika Birleşik Devletleri, hiç kuşkunuz olmasın, İsrail’in yanındadır”

Biden ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bölgeye yaptığı ziyaretlerin amacının “İsrail’in kendisini savunmak ve bu saldırılara karşılık vermek için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olduğundan emin olmak” olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin kuzeyinin tahliyesinin ‘kesinlikle mümkün olmadığını’ söyledi.

Bölgeye insani yardım çağrısında bulunan Guterres kısa açıklamada, “Tüm bölge kuşatma altındayken, 1 milyondan fazla insanı yoğun nüfuslu bir savaş bölgesinden yiyecek, su ve barınma imkanı olmayan bir yere taşımak son derece tehlikeli ve bazı durumlarda kesinlikle mümkün değil” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir