Hamas, 5 Günlük Ateşkes İçin 70 Rehine Teklif Etti

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşının 38. gününde, Hamas, ellerinde bulunan 70 kadar çocuk ve kadın rehineyi, 5 günlük ara karşılığında serbest bırakmaya hazır olduklarını açıkladı.

Açıklamayı yapan Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde, çatışmalarda arabuluculuk rolünü üstlenen Katar’a söz konusu kararı ilettiklerini aktardı. Ubeyde, ateşkes şartının Gazze Şeridi’ne insani yardım girmesine yönelik engellerin kaldırılmasını da içerdiğini belirtti.

Öte yandan İsrail’in Gazze’ye saldırıları aralıksız sürüyor. Şu ana kadar bölgeden gelen haberler arasında öne çıkan başlıklar:

Gazze’nin kuzeyindeki iki büyük hastane civarında İsrail havasaldırıları sürüyor. İki hastanede de oksijen, tıbbi malzeme, akaryakıt ve elektri kalmadığı için  yeni hasta alımını durdurdu.

Gazze Hastaneler Direktörü Muhammed Zakut sağlık ekiplerinin artık İsrail bombardımanına hedef olan bölgelere ulaşamadığı için can kaybı sayısını güncelleyemediklerini duyurdu. Pazar günü itibariyle 11 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail’in Filistinlilerin gitmesini istediği Gazze’nin güneyindeki Han Yunus şehrine hava saldırısı düzenlendi. El Cezire şehrin son 24 saatte 3 defa saldırıya uğradığını rapor etti.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Lübnan sınırında yeniden çatışmalar yaşandığını duyurdu. İsrail ordusu Gazze içerisinde yaşanan çatışmalarda iki İsrail askerinin öldüğünü birinin de ağır yaralandığını açıkladı.

İsrail: Hamas, Gazze’de kontrolü kaybetti

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, “Hamas’ın Gazze’de kontrolü kaybettiğini” söyledi. Gallant, İsrail televizyonlarına konuştu. AFP, Gallant’ın şunları söylediğini aktardı: Teröristler güneye doğru kaçıyor. Siviller de Hamas üslerini yağmalıyor. Artık hükümete güvenleri yok.

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, aralarında Hamas’ın eski Askeri İstihbarat Başkanı Muhammed Khamis Dababaş’ın da bulunduğu çok sayıda üst düzey Hamas yetkilisinin son birkaç gün içinde öldürüldüğünü söyledi

Sözcü, Dababaş’ın 2002 yılında beş İsraillinin ölümüne neden olan terö saldırısında” yer aldığını söyledi. Öldürülenler arasında Han Yunus Tugayı’nın Tanksavar Füze Düzeni Başkanı Yaakub A’ashur’un da olduğu ifade edildi.

İsrai ordusu, Tahsin Muslem, Cihad A’azem ve Münir Hareb’in de öldürüldüğünü ifade etti. Hagari’nin aktardığına göre tüm bu isimler Hamas’ın faaliyetlerinde önemli rollere sahipti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için bir anlaşmanın “olabileceğini” söyledi.

Netanyahu herhangi bir ayrıntı vermedi; Bu konuda ne kadar az konuşursam, gerçekleşme ihtimalini o kadar arttırırım. Netanyahu, bir anlaşmayı zorlayabilecek “tek şeyin” savunma gücünün Hamas üzerinde uyguladığı “askeri baskı” olduğunu söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir