Gönül Kıvılcım Kimdir? Hayatı, Eserleri

1963 yılında Kırıkkale’de dünyaya gelen Gönül Kıvılcım, ilk ve orta öğrenimini baba mesleği nedeniyle bulundukları Kırıkkale’de tamamladıktan sonra, lise yıllarında ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı, Erenköy Kız Lisenden mezun oldu.

Boğaziçi Üniversitesinde ekonomi eğitimi gördü. Yüksek lisans çalışmalarını kitle iletişimi dalında Norveç Bergen Üniversitesinde sürdürdü. Gazetecilik hayatına Berlin’de, Aktüel dergisinin Almanya muhabiri olarak başladı. 1992-96 yıllarında Alman radyosu ve televizyonunda çalıştı.

Her ikisi de Köln’de bulunan Almanya’nın Sesi Radyosu ve Köln Radyosu için sosyal içerikli röportajlar yapan Kıvılcım, 1993-1996 yıllarında Alman televizyonu üçüncü kanalı WDR’de televizyon programcısı olarak görev aldı. Yurda döndükten sonra Kanal 6’da ve Radikal gazetesinde çalıştı. Daha sonra NTV Radyo’da, cumartesi günleri yayınlanan, Kahvaltı Sohbetleri programını hazırladı.

Yabancı televizyonlar için belgesel türünde çalışmalarına devam eden Kıvılcım ARTE kültür kanalına Karadeniz’de kirlilik sorununu ve Türkiye’de çocuk yaşta evlenmeleri anlatan belgeseller çekti. Gönül Kıvılcım’ın “Küle Gömülü Hayaller” adlı tiyatro oyunu Aralık 2011’de Devlet Tiyatroları repertuarına kabul edilmiştir. Gönül Kıvılcım İstanbul’da yaşamaktadır ve bir çocuk annesidir.

Gönül Kıvılcım, Suç Sarayı (2011) adlı romanında; memleketi sarsan bir hukuk davasının peşine düşmüş avukat Laçin’in serüvenini anlatır. Babamın En Güzel Fotoğrafı’nda (2012), köklerini arayan bir kadının belleğinden hüzünlü ve sarsıcı bir yolculuk işlenir. Jilet Sinan’da (2013); kimliksiz, evsiz ve sevgisiz yaşayan, daha doğrusu yaşamaya çalışan çocukların yırtıcı dünyası çevresinde gelişen olayları ele alır. Uğultular’da (2017); Kader’in, Dolunay’ın, Melek’in ve ormandaki diğerlerinin İstanbul’dan Antakya’ya uzanan, ormanda biten bir yolculuk hikâyesini anlatır.

Gönül Kıvılcım’ın hikâyelerinde, çocukluktan yetişkinliğe, bir kadının görme biçimi egemendir. Kasaba ve Yalanlar (2001); sıkıntılı ama çoğaltıcı iç yolculuğun hikâyeleridir. Parçalı Aşklar (2004); Gönül Kıvılcım’ın yeni hikâyelerinin bir araya geldiği bir kitaptır. Dokuz hikâyede kadın erkek ilişkilerini ve aşkı konu edinir. Parçalı Aşklar kitabından “Erişememek’ adlı hikâye ise 2010’da İngiltere’de yayımlanan “The Book of Istanbul” için çevrilen hikâyelerden biridir.

Gönül Kıvılcım’ın eserleri: Kasaba ve Yalanlar (2001), Jilet Sinan (2002), Parçalı Aşklar (2004), Yaşayan Tanıklarla Karaköy (2010), Suç Sarayı (2011), Babamın En Güzel Fotoğrafı (2012), Jilet Sinan (2013), Uğultular (2017).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir