Gazze’de İsrail’in Saldırılarında Ölenlerin Sayısı 17 Bin 700’e Çıktı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 63 gündür devam eden saldırılarına ilişkin açıklama yapan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 213 Filistinlinin daha öldürüldüğünü ve toplam can kaybının 17 bin 487’ye çıktığını açıkladı.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail saldırılarında yaralananların sayısının ise 48 bin 780’e çıktığını belirtti.

Öte yandan çatışmalarda, bugüne dek İsrail tarafında en az 850’si sivil olmak üzere bin 200’den fazla insan hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin 1 milyon 800 bini, yani nüfusun yaklaşık yüzde 80’i savaş sırasında zorla yerinden edildi.

İsrail’in hava saldırılarını Gazze’nin merkezi ve güneyindeki hedeflere yoğunlaştırdığı, kara birliklerinin de bölgenin kuzeyi ve güneyinde ilerlediği belirtiliyor. Özellikle güneydeki Han Yunus kentinde çok yoğun çatışmalar yaşandığı aktarılıyor.

İsrail Ordu Sözcülüğü, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlara güvenli bölgelere gitme çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca, sivil halk için Han Yunus’tan bir tahliye koridoru açılmasına izin verileceği bildirildi.

İsrail Ordusu, Gazze’nin güneyindeki Refah sınır kapısından insani yardımların geçişi için, o bölge ile sınırlı olmak üzere, tek taraflı dört saatlik bir ateşkes kararı alındığını duyurdu.

ABD, ateşkes tasarısını veto etti

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) görüşülen Gazze’de insani ateşkes tasarısı, ABD tarafından veto edildi. 13 üye ülke, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sunulan karar tasarısı lehinde oy kullanırken İngiltere çekimser kaldı.

Karar tasarısında Hamas’ın kınanmadığını, bazı Konsey üyelerinin bu konuda sessiz kalmasının kabul edilemez olduğunu belirten ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Arap ülkelerinin öncülük ettiği acil bir ateşkes için artan talepleri bir kez daha reddettmiş oldu.

Antonio Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı’nın 99. maddesini işletmiş ve 6 Aralık’ta BMGK’ya mektup göndermişti.

BM Genel Sekreteri Guterres, “Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil” dedi.

BMGK’da 7 Ekim’in ardından çok sayıda oturum düzenlenmiş ve birçok karar tasarısının veto edilmesinin ardından Gazze’de çatışmalara “acil ve uzatılmış ara verilmesi” talep edilen 2712 sayılı karar 15 Kasım’da kabul edilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), “ABD’nin İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarına ortak olma riski taşıdığı” uyarısında bulundu.

HRW, Washington’ın İsrail’e silah ve diplomatik koruma sağlamaya devam ederek “savaş suçlarına ortak olma” riskini aldığını belirterek, Gazze’de ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) tasarısını veto eden ABD’yi kınadı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir