Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 32 Bin 226’ya Yükseldi

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 170. günü geride kalırken, Gazze’de İsrail saldırılarında ölü sayısı son 24 saatte 32 bin 226’ya yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralı sayısı ise 74 bin 518’e ulaştı.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail’e Gazze’nin Refah kentinde kara operasyonu düzenlememesi için çağrılar yapılırken Binyamin Netanyahu yönetimi bu konuda haftalardır sert mesajlar vermeyi sürdürüyor. Diğer yandan şubatta başlayan sinyaller, hâlâ büyük bir adıma yol açmadı.

ABD Kongresi’nin Demokrat Partili üyelerinden Alexandria Ocasio-Cortez cuma günü Temsilciler Meclisi’nde yaptığı konuşmada “Tüm bunlar, bunların çoğu ABD kaynakları ve silahlarıyla yapıldı. Bir soykırım nasıl gelişir sorusuna yanıt istiyorsanız gözlerinizi açın” diyerek ülkesine çağrıda bulundu.

“İlerici görüşleri” nedeniyle ABD kamuoyunda “ekip” diye adlandırılan ABD Kongresi üyelerinden Cori Bush ve Rashida Tlaib daha önce İsrail’i soykırımla suçlamıştı. İsrail’i soykırımla suçlamaktan kaçındığı için eleştirilen bir başka “ekip” üyesi Ocasio-Cortez’in son konuşması, Batı’daki İsrail yanlısı havanın değiştiği yönünde yorumlanıyor.

Biden yönetimi de çoğu Filistin’in diğer bölgelerinden kaçan 1,4 milyon sivilin bulunduğu Refah’ta kara harekatına karşı defalarca açıklama yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bu hafta kullandığı ifadeler dikkat çekti: Refah’a bir askeri operasyon İsrail’e beklediği güvenliği sağlamayacak. Refah saldırısı İsrail’i dünyada daha da yalnızlaştırma riski taşıyor.

İsrail, iki hastaneyi daha kuşattı

Ayrıca, Filistin kaynakları İsrail askerlerinin Gazze’de iki hastaneyi daha kuşattığı bildirildi. İsrail’e göre Gazze’deki hastanelerde Hamas militanları bulunuyor ve silahlar saklanıyor.

Hamas ve hastane yetkilileri ise bunu reddediyor. Filistin Kızılayı, İsrail tanklarının El-Amal ve Nasser hastanelerine aniden yönelmesiyle bir çalışanının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Hastaneler Gazze’nin Han Yunus bölgesinde ve bölgeden şiddetli çatışma haberleri geliyor. Filistin Kızılayı İsrail zırhlı araçlarının El-Amal Hastanesi’nin çevresine buldozerlerle operasyon yürüttüğünü belirtirken çalışanlarının aşırı tehlike altında altında olduğunu bildirdi.

Filistin Kızılayı’na göre, İsrail güçleri hastanenin tamamen boşaltılmasını istiyor ve bunu gerçekleştirmek için de sis bombaları atıyor.

İsrail ordusu ise Han Yunus’ta militanların toplanma yeri olan noktaların altyapısını hedef aldığını belirtiyor. Hamas bu iddiayı reddediyor ve İsrail’i savaş suçu işlemekle suçluyor.

Gazze’deki sağlık yetkilileri İsrail güçlerinin El-Şifa Hastanesi’nde onlarca hasta ve sağlık çalışanını gözaltına aldığını belirtiyor. El-Şifa Hastanesi Gazze’nin kuzeyinde kısmen çalışan az sayıdaki sağlık tesislerinden biri.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir