Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölenlerin Sayısı 14 Bini Aştı

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugaylarının Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan Filistin – İsrail savaşında bir buçuk ay geride kalırken, Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 14 bin 128’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ölenlerin 5 bin 840’ının çocuk, 3 bin 920’sinin ise kadın olduğu belirtildi. Bakanlık, 33 bin kişinin de yaralandığını aktardı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada artık net bir rakam verilemeyeceği, çünkü çatışmalar nedeniyle cesetlere ulaşılamadığı belirtilmişti.

Öte yandan Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı, Gazze’de yaklaşık 1,7 milyon insanın yerinden edildiğini duyurdu.

Kuruluş, 19 Kasım itibarıyla Gazze’deki tesislerinde ülke içinde yerinden edilmiş 930.000 kişinin barındığını açıkladı. Açıklamada, barınakların halihazırda aşırı kalabalık olduğu ve yeni gelenler için yer kalmadığı da eklendi.

Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) yapılan açıklamada bir örgüt çalışanının Gazze’de altı aylık bebeği, eşi ve iki kardeşi ile birlikte öldürüldüğü belirtildi.

DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda “Çalışma arkadaşlarım ve ben yıkılmış durumdayız. Bugün bizden birini Gazze’de kaybettik” ifadelerini kullandı.

DSÖ Genel Sekreteri hayatını kaybeden DSÖ personeli Dima Elhac’in fotoğrafıyla paylaştığı mesajda, “Acımızı tarif edecek kelime bulamıyorum” dedi ancak ailenin nasıl yaşamını yitirdiğine ve kimin sorumlu olduğuna dair detay vermedi. Tedros 7 Ekim’den bu yana BM Filistin Mülteciler Yardım Kurumu (UNRWA) çalışanı 108 kişinin öldürüldüğünü aktardı.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Gazze’nin kuzeyindeki El Avde Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda ikisi kendi mensubu olmak üzere üç doktorun yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada “MSF El Avde ile ilgili olarak çatışan taraflara düzenli olarak işlevde olan bir hastane olduğuna ve görev yapan personelinin bulunduğuna dair bilgi paylaşımında bulundu” denilerek “İsrailli yetkilerle GPS koordinatları da dün paylaşılmıştı” ifadeleri kullanıldı.

MSF hayatını kaybeden doktorlarını Dr. Mahmut Ebu Nucayla ve Dr. Ahmet El Sahar olarak açıkladı. Dr. Ziya El Tatari’nin de hayatını kaybettiği bildirildi.

MSF açıklamada olayı “korkunç” olarak tanımlarken, “Doktorların hastane yataklarının yanında öldürülmelerini görmek trajik olmanın da ötesinde ve bunun şimdi sona ermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

4 günlük ateşkes sağlandı

Ayrıca İsrail hükümeti, Gazze’ye kaçırılan yaklaşık 50 rehinenin serbest bırakılmasını sağlayacak anlaşmayı onayladı. Anlaşmanın tüm ayrıntıları resmi olarak kamuoyuna açıklanmadı. Hamas, yaklaşık 240 kişiyi rehin almıştı.

“Rehineler aşamalar halinde serbest bırakılacak” açıklamasını yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ABD Başkanı Biden anlaşmanın geliştirilmesine yardım etti, anlaşma orduya hazırlık fırsatı verecek. Savaş devam ediyor, hedefe ulaşana kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Gazetecilere bilgi veren İsrail hükümetinden bir yetkili, anlaşmanın 12-13 kişilik gruplar halinde çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50 İsrail vatandaşının serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi.

İsrail, rehinelerin serbest bırakılmasına karşılık savaşın başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk kez en az dört günlük bir ateşkes yapmayı kabul etti.

İsrail ayrıca, Filistinli kadın ve çocuklardan oluşan bir grup mahkumu serbest bırakmayı kabul etti. İsrail, konuya ilişkin bir sayı vermekten kaçınsa da Hamas, bu rakamı 150 olarak açıkladı.

Haftalardır yürütülen müzakerelere arabuluculuk eden Katar, ateşkesin ne zaman başlayacağına dair açıklamanın 24 saat içinde yapılacağını belirtti. ABD’li yetkililer, Hamas’la yapılan görüşmelerde Mısır’ın da önemli bir rol oynadığını belirtti.

Katar, İsrail, Hamas ve ABD’den yetkililerin son günlerdeki açıklamalarında ateşkes anlaşmasında sona yaklaşıldığı belirtiliyordu.

Varılan anlaşmanın ardındanABD Başkanı Joe Biden da Katar ve Mısır liderlerine bu süreçte gösterdikleri “kritik liderlikten” dolayı teşekkür etti.

Biden, anlaşma kapsamında serbest bırakılacak ABD vatandaşlarının aileleriyle yeniden buluşacak olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi. AFP’nin haberine göre, üst düzey bir ABD’li yetkili serbest bırakılacak 50 kişi arasında üç Amerikan vatandaşının bulunduğunu söyledi.

Ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya’dan da açıklama geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova “Moskova, İsrail ve Hamas arasında dört günlük insani ara için varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılamaktadır” açıklamasında bulundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir