Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 9 Bini Aştı

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan Filistin – İsrail savaşının 27. gününde, Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bin 61’e yükseldi.

Haber Merkezi /  Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, hayatına kaybedenlerden 3 bin 760’ının çocuk, 2 bin 326’sının kadın olduğunu kaydetti. Bakanlık açıklamasında, 32 binden fazla kişinin de yaralandığını da belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Refah Sınır Kapısı’nın yaralılara ve yabancı ülke vatandaşlarına açılmasına ve Mısır tarafına geçişler olmasına rağmen hâlâ 20 binden fazla yaralının Gazze Şeridi’nden çıkamadığını açıkladı.

Bir kısım ağır yaralının ve 22 uluslararası MSF çalışanının sınır kapısından geçtiğini belirten örgüt açıklamasında, “Ne var ki, Gazze’de hâlâ ablukadan dolayı sağlık hizmetlerine ancak sınırlı erişimi olan 20 binden fazla insan var” ifadesini kullandı.

Gazze’den ayrılmak isteyenlere daha fazla bekletilmeden izin verilmesi gerektiğini savunan MSF, bu kişilerin geri dönüşlerine de olanak tanınması gerektiğini ifade etti.

Açıklamada, MSF’nin Filistin personelinin hâlâ bölgede hizmet verdiği kaydedilerek, bir başka uluslararası ekibin de “koşullar izin verir vermez” bölgeden ayrılan ekibin yerini almak için beklediği ifade edildi.

Birleşmiş Milletler ve diğer insani yardım örgütleri, 2 milyon 400 bin nüfuslu Gazze Şeridi’nde gıda, yakıt ve ilaç eksikliğinde emsalsiz bir felaket yaşandığına dikkat çekiyor.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail bombardımanında hayatını kaybedenlerin sayısının 8 bin 786’ya çıktığını açıklamıştı. Bakanlığın verilerine göre öldürülenlerin 3 bin 648’i çocuk.

İsrail, bir tabur komutanının öldürüldüğünü doğruladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ndeki Hamas savunma hattını kırdığını ve bölgenin merkezindeki mevzilerin kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Hagari, açıklamasında, “Askerlerimiz, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Hamas savunma hatlarını tahrip etmeye ve merkezi bölgeleri kontrol altına almaya devam ediyor. Faaliyetlerimizi yoğunlaştırarak kendimize belirlediğimiz plan ve hedefler doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. Avaşın her safhasında avantaja sahibiz. Savaş alanındaki birliklerimize sürekli mühimmat ve koruyucu ekipman tedariki devam ediyor” dedi.

Tuğgeneral Itzik Cohen’den alıntı yapan Haaretz’in dünkü haberinde, İsrail Savunma Kuvvetleri’ne bağlı 162. Tümen’e ait birliklerin Gazze şehrinin kapılarına yaklaştığı bildirilmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcü Birimi yaptığı açıklamada 53. Tabur Komutanı Yarbay Salman Habaka‘nın Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki çatışmada öldürüldüğünü doğruladı.

İsrail’in kuşatma altındaki bölgeye yönelik askeri harekâtını genişletmesinden bu yana öldürülen toplam asker sayısı 18’e yükseldi. Salman Habaka‘nın şu ana kadar ölen en rütbeli İsrail askeri olduğu iddia edildi.

Refah Sınır Kapısı’ndan geçişler başladı

Refah Sınır Kapısı’ndan yaralı ve yabancı pasaportlu kişilerin geçişi Çarşamba günü başladı. Mısır Dışişleri, ülkeye kabul edilecek yabancı pasaportlu sayısının 7 bin civarında olacağını kaydediyor.

Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı İsmail Hayrat, 60’tan fazla ülke vatandaşlığı olan yaklaşık 7 bin kişinin Gazze’den çıkarılacağını söyledi. Mısır’da Refah Kapısı yakınlarında kurulan sahra hastanesine de daha fazla yaralı kabul edileceği aktarılıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir