‘Kur Korumalı Mevduat’taki Düşüş 400 Milyar Liraya Ulaştı

27 Ekim haftasında Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında 62,3 milyar lira düşüş kaydedildi. Veriler son 10 haftada KKM’de 400 milyar liraya varan düşüş kaydedildiğini gösterdi. Ayrıca, Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri 27 Ekim haftasında yukarı yönlü ivmesini korudu.

BloombergHT’de yer alan habere göre; Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, “Rezervler artarken KKM bakiyesinde düşüş olması TL mevduata geçiş stratejisinin doğru yolda olduğunu gösteriyor” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre kur korumalı mevduatlar 27 Ekim haftasında 62,3 milyar TL düşüş kaydetti. Bu dönemde kur korumalı mevduatlarda toplam büyüklük 3 trilyona geriledi. Dolar cinsinden bakıldığında ise KKM’de toplam tutar 107 milyar dolar oldu.

Veriler son 10 haftada KKM’de 400 milyar TL’yi varan düşüş kaydedildiğini gösterdi.

KKM’de düşüş ivmesi devam ederken ekonomi yönetiminden KKM’den caydıran önlemler gelmeye de devam ediyor. Son olarak KKM’de zorunlu karşılıkların artırılması kararı alındı.

Buna göre KKM hesaplarında zorunlu karşılık oranını yükseltirken, Döviz mevduat için TL cinsi ilave zorunlu karşılık oranı getirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre 6 aya kadar vadeli KKM’de zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

Yabancı para cinsinden mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 1’er yüzde puan artırıldı. Türk lirası cinsinden tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduata yüzde 4 ilave zorunlu karşılık uygulanmasına karar verildi. Yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla söz konusu kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresi de 31 Aralık 2023’ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, bu adımlarla sistemden 350 milyar TL çekileceğini öngördüklerini belirtti.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erkan, yılın son enflasyon raporu sunumunda KKM’ye de değindi. Erkan, kur Korumalı mevduata ilişkin, “Rezervler artarken KKM bakiyesinde düşüş olması TL mevduata geçiş stratejisinin doğru yolda olduğunu gösteriyor” dedi ve KKM’den çıkış konusunda acele içinde olmadıklarını sözlerine ekledi.

Merkez Bankası rezervlerinde toparlanma sürüyor

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri 27 Ekim haftasında yukarı yönlü ivmesini korudu.

TCMB verilerine göre ilgili haftada brüt rezervler 126,6 milyar dolar oldu. Bir önceki haftada brüt rezervler 126,1 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Net rezervlerdeki toparlanma ise daha belirgin oldu. 27 Ekim haftasında TCMB’nin net rezervleri 22,6 milyar dolardan 25,1 milyar dolara yükseldi.

Swap hariç net rezervlerde ise bozulma görüldü. 27 Ekim haftasında swap hariç net rezervler eksi 56,4 milyar dolar oldu. Bir önceki haftada bu veri eksi 55,7 milyar dolar düzeyindeydi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, enflasyon raporu sunumunda da rezervlerdeki toparlanma ivmesine vurgu yaptı.

Erkan, “Rezervlerimizdeki artış devam ediyor. TCMB’nin uluslararası rezervleri Haziran’dan bu yana güçlü bir şekilde artmaktadır. Rezervler artarken kur korumalı mevduat bakiyesinde düşüş olması, mevduata geçiş stratejimizin doğru yolda olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir