Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 28 Bin 576’ya Yükseldi

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 131. günü geride kalırken Gazze’de, İsrail saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 103 artarak 28 bin 576’ya yükseldi. Yaralıların sayısı ise 68 bin 291’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail’in harekatını yaklaşık 1,5 milyon kişinin sığındığı Refah’a genişletmesi olasılığının gölgesinde, taraflar arasında geçişi ateşkesin sağlanmasına yönelik görüşmelerde ilerleme sağlandığı belirtiliyor.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı William Burns ve İsrail istihbaratı Mossad Başkanı David Barnea da, Mısır’ın başkenti Kahire’de yürütülen görüşmelere katıldı. İki istihbarat yetkilisi, bir önceki geçici ateşkesin sağlanmasında önemli rol oynamıştı.

Mısırlı üst düzey bir yetkili arabulucuların önemli ilerleme kaydettiğini; yapılan toplantının altı haftalık bir ateşkes anlaşmasına son şeklinin verilmesine odaklanacağını söyledi. Yetkili, tarafların kalıcı bir ateşkese yönelik görüşmelere devam edileceği konusunda bir güvence üzerinde çalışıldığını da kaydetti.

Hafta başında Beyaz Saray’da Ürdün Kralı Abdullah ile görüşen ABD Başkanı Joe Biden, en az altı hafta sürecek bir ateşkes üzerine odaklandıklarını söylemiş; kalıcı barış üzerine “gece gündüz” çalıştığını ifade etmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Refah’ta bir İsrail saldırısının önlenebilmesi adına İsrail-Hamas savaşına ilişkin ateşkes müzakerelerinin başarılı olmasını umduğunu ifade etti. Guterres, bölgede olası bir saldırının “yıkıcı sonuçları olacağı” konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, “BM, insanların zorla yerlerinden edilmesinde rol oynamayacak” dedi. BM Acil Yardım Direktörü Martin Griffiths, Gazze’deki Filistinlilerin eşi görülmemiş bir saldırının mağduru olduğunu kaydetti.

Güney Afrika’dan Lahey’e Refah başvurusu

Güney Afrika Cumhuriyeti, Birleşmiş Milletler’in (BM) yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) İsrail’in Refah’taki askeri operasyonlarının uluslararası hukuka göre yasal olup olmadığının incelenmesi talebiyle acil başvuruda bulundu.

Güney Afrika hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Mısır sınırında yer alan Refah’ın Gazze’deki Filistinliler için son sığınak noktası olduğu belirtilerek, Refah’taki saldırıların “daha büyük çaplı öldürmelere, zarara ve yıkıma yol açmış ve açacak olmasından duyulan endişe” ifade edildi.

Açıklamada, bu saldırıların hem Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’nin hem de ICJ tarafından 26 Ocak’ta verilen hükmün “ciddi ve onulmaz ihlali” anlamına geleceği uyarısında bulunuldu.

Güney Afrika’nın Aralık ayında İsrail’in soykırım uyguladığı gerekçesiyle açtığı davaya yönelik alınan söz konusu karar, Soykırım Sözleşmesi çerçevesine girebilecek her tür eylemi engelleme ve cezalandırma yükümlülüğüne vurgu yapmış ancak Gazze’deki askeri operasyonlarını sonlandırmaya yönelik bir hüküm kararda yer almamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir