Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 21 Bin 320’ye Yükseldi

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşının 83. günü geride kalırken, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in son 24 saatte gerçekleştirdiği saldırılarda 210 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Haber Merkezi / Sağlık Bakanlığı, Gazze’de İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 21 bin 320 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlık, saldırılarda yaralı sayısının ise 55 bin 603’e yükseldiğini aktardı.

İsrail ordusunda ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 167’si karadan olmak üzere 501 askerin öldürüldüğü duyuruldu.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, İsrail saldırılarında Gazze’deki 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 85’i evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA), Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 40’ının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Gazze’de her gün yiyecek ve su bulmak için hayatta kalma mücadelesi verildiğini belirten White, şunları kaydetti: Gazze Şeridi felaket boyutunda açlık sorunu yaşıyor; nüfusun yüzde 40’ı şu anda açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Gerçek şu ki Gazze halkı için daha fazla yardıma ihtiyacımız var ve geriye kalan tek umut insani ateşkestir.

İsrail, Gazze Şeridi’ndeki şehirleri, köyleri ve mülteci kamplarını bombalamayı perşembe günü de sürdürdü. Gazze Sağlık Bakanlığı kuzeydeki Beyt Lahiye, güneydeki Han Yunus ve merkezde yer alan Magazi mülteci kampına düzenlenen saldırılarda en az 50 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Filistin Kızılayı da Han Yunus’taki El Emel Hastanesi yakınlarına düzenlenen bir saldırıda 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. 7 Ekim’den bu yana 20 binden fazla Filistinli öldürüldü ve Gazze’deki 2,3 milyonluk nüfusun yaklaşık yüzde 85’i evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Kuzey Gazze’nin büyük bir kısmı yerle bir edildi, nüfus büyük ölçüde azaldı ve haftalarca bölgenin geri kalanından izole edildi. Bölgenin güneyinin de ilerleyen günlerde benzer bir kaderi yaşamasından endişe ediliyor.

İsrail’in Beyt Lahiye kasabasındaki bir eve düzenlediği hava saldırısında, bir aile üyesinin söylediğine göre aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 21 kişi hayatını kaybetti.

Hastane kayıtlarına göre, yakınlardaki Deir al-Balah kasabasındaki bir hastaneye, beşi çocuk ve yedisi kadın da dahil olmak üzere bir gecede öldürülen 25 kişinin cenazeleri alındı.

Nuseyrat kampında yaşayan Saeed Mustafa çarşamba günkü hava saldırısı sonucu yıkılan bir evin yıkıntıları arasındaki insanların seslerinin hala geldiğini söyledi. Mustafa “Onları dışarı çıkaramıyoruz. Çığlıklarını duyuyoruz ama ekipmanımız yok,” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in işgali altında Batı Şeria’da insan haklarının hızla hızla ilerleme uyarısında bulunarak İsrail’deki Filistin halkına yönelik “hukuksuz öldürmeleri” durdurmaya çağrıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği tarafından Perşembe günü yayımlanan ve 7 Ekim’den bu yana işgal altında Batı Şeria ve ilhak edilen Doğu’nun Kudüs’teki insan hakları ihlallerine ilişkin raporda, bu şekilde 27 Aralık’a kadar bölgede 300 Filistinlinin öldürüldüğü doğrulandığı kaydedildi.

Bu 300 kişinin en az 291’in İsrail güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, 8’inin Yahudi yerleşimcileri ve bir Filistinlinin de ya da güvenlik güçlerinin öldürüldüğü belirtildi. Ölenlerin 79’unun çocukluğunu kaydeden BM, 7 Ekim öncesinde de çözülemeyen oldukça kötüleştiğine dikkat edilerek, 2023’te bu tarihe kadar 200 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Raporda, İsrail güvenlik güçlerinin 4 bin 700’den fazla Filistinliyi de kayıt altına alınmış ek, “Bazıları çırılçıplak soyuldu ve uzun saatler boyunca elleri kelepçeli ve ayaklara bağlı biçimde gözaltında kaldılar. Bu esnada İsrail askerlerinin kafalarına ve sırtlarına bastı, üzerlerine tükenmeleri, duvarlara vuruldular, tehdit Aşağılandılar ve bazı vakalarda cinsel ve cinsiyete dayalı şiddete maruz bırakıldılar” ifadelerine yer verildi.

Filistinlilere yönelik şiddet vakalarında artış

Hamas’ın İsrail’e saldırdığı 7 Ekim’den 20 Kasım’a kadar hava saldırılarında, mülteci kampı ve bolluğunda yoğun olduğu diğer bölgelerdeki saldırılarda keskin bir artış olduğu belgelenen raporda; Bu saldırıların ölüm, yaralanma ve sivil yapılanmalara geniş çapta zarara neden olduğu belirtildi.

Sürekli olarak bu yana silahla ateş açılması, evlerin ve arabaların yıkılması, ağaçların sökülmesi de dahil olmak üzere Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında da belirgin bir artış, kayıtlara geçiş ifade edildi.

BM’nin raporunda kolluk kuvvetlerinin operasyonlarında silah ve askeri savaşların kullanımı son olarak, Filistinlilere yönelik keyfi gözaltı ve kötü muamelenin bitirilmesi ve ayrımcı kıstlamaların yaralanması talep edildi.

BM İnsan Hakları Komiseri Volker Türk, “Kolluk kuvvetlerinin askeri taktikleri ve silahların kullanılması, gereksiz ya da orantısız güç kullanımı ve Filistinlileri geniş, anahtar ve ayrımcı hareket kısıtlamaları son derece bilgi vericidir” den faydalandı. Türk, bölgesel şiddet ve baskının boyutlarının yıllar boyu görülmemiş boyutlara yayıldığını vurguladı.

Türk, “İsrail’i Filistin halkına yönelik yerleşimci dağılımını bitirmeye, yerleşimciler ve İsrail Güvenlik Güçleri tarafından uygulanan tüm şiddet vakalarının souşturulması ve Filistinli grupların etkili biçimde korunmasının sürdürülmesine yönelik hızlı, kesin ve etkili adımlar atmaya çağırıyorum” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir