Gazze’de İsrail Saldırılarında 3 Bin 342 Çocuk Hayatını Kaybetti

Filistin -İsrail savaşının 24. gününde, Gazze’deki Filistin Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 342’si çocuk, 2 bin 262’si kadın olmak üzere 8 bin 5 Filistinlinin öldürüldüğünü, 20 bin 242 kişinin yaralandığını bildirdi.

Haber Merkezi / İşgal altındaki Batı Şeria’da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 120 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı. İsrail bombardımanında Gazze’de 35, Lübnan’da bir gazeteci yaşamını yitirdi.

İsrailli yetkililer, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 312’si asker 1400 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

BMGK Gazze’yi görüşecek

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün Gazze’deki insani krizi görüşmek üzere olağanüstü toplanacak.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin talebiyle toplanacak olan BMGK’ye, BM’nin Filistinlilere yardım eden örgütü UNRWA da bilgi verecek.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cumartesi günü, İsrail’in uluslararası toplumun sağladığı yardımların Gazze’ye geçmesine izin vermek yerine askeri operasyonlarını artırmasını eleştirmişti.

BMGK’da 7 Ekim’den beri yapılan dört ayrı ateşkes çağrısı oylaması ABD veya Rusya’nın vetoları nedeniyle sonuçsuz kalmıştı.

BM bölgeden gelen bilgilere göre, Gazze’nin kuzeyine düzenlenen hava saldırılarının yerleşim yerlerini sistematik bir şekilde yok ettiğini belirtiyor.

UNRWA: Sivil düzen bozulmaya başladı

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşunun (UNRWA) Gazze sorumlusu Thomas White, depolara yapılan baskınların “üç haftalık savaşın ve Gazze’ye uygulanan sıkı kuşatmanın ardından sivil düzenin bozulmaya başladığının endişe verici bir işareti olduğunu söyledi. White, “İnsanlar korkmuş, sinirli ve çaresiz” dedi.

UNRWA, İsrail’in Mısır’dan sadece küçük bir miktar yardımın girişine izin verdiğini, bunun da bir kısmının girilen depolardan birinde saklandığını söyledi.

Gazze’de yüz binlerce insana temel hizmetler sağlayan UNRWA, bölgedeki okullarını çatışma nedeniyle yerlerinden edilen Filistinlilerin barındığı sığınaklara dönüştürdü. Ajans sözcüsü Juliette Touma, insanların dört tesise girdiğini kaydetti.

Gazze’ye 18 bin tondan fazla patlayıcı atıldı

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne 18 bin tondan fazla patlayıcı atıldığını bildirdi. Saldırıların büyük bir yıkıma, 10 binden fazla kişinin ölmesi ve yaralanmasına neden olduğu kaydedildi.

İsrail ile Hamas arasında rehine pazarlığı

Bu arada Hamas’ın Gazze’deki üst düzey lideri Yehia Sinwar, İsrail’in hapishanelerinde tuttuğu binlerce Filistinlinin tamamını serbest bırakması halinde Filistinli militanların tüm rehineleri serbest bırakmaya “derhal hazır” olduğunu söyledi. İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ise bu teklifi “psikolojik terör” olarak nitelendirdi.

İsrail ordusu, Gazze’de Hamas’ın elindeki esir sayısının 239 olduğunu açıkladı. Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, Hamas’ın elindeki esirlerin sayısına ilişkin güncel bilgileri paylaştı.

Gazze’de “alıkonulan” 239 kişinin bulunduğunu ve ailelerine bilgi verdiklerini kaydeden Hagari, bunlar arasında yabancı işçilerin de olduğunu belirtti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir