Gazze’de ‘İnsani Ara’ Sona Erdi; Çatışmalar Yeniden Başladı

Gazze Şeridi’nde bir haftadır devam eden ‘insani aranın’ bittiğini açıklayan İsrail, Gazze’ye saldırılarına başladığını açıkladı. Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında çatışmaların geçici olarak durdurulmasına yönelik anlaşma, 24 Kasım Cuma günü, ilk etapta dört günlüğüne yürürlüğe girmişti.

Haber Merkezi / İsrail, ‘insani aranın’, en az 10’ar rehinenin serbest bırakılması durumunda birer gün daha uzatabileceğini açıklamıştı. Dün de Hamas’ın sürenin dolmasına az bir süre kala, serbest bırakılacak kişilerin listesini iletmesiyle ‘insani ara’ bir gün daha uzatılmıştı.

‘İnsani aranın’ 7. gününde Hamas elindeki 8 İsrailli rehineyi daha serbest bırakırken, İsrail de 30 tutukluyu daha bıraktı. Son serbest kalan tutuklulardan 23’ünü çocuk, 7’sinin kadın olduğu açıklandı. ‘İnsani ara’ süresince yapılan rehine ve tutuklu takasında toplamda 80’i İsrailli 110 rehine ve 240 Filistinli tutuklu serbest kaldı.

İsrail ile Hamas arasında varılan ve yedi gündür sürdürülen ateşkes, cuma sabahı sona erdi. İsrail, Hamas’ı insani ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Hamas’tan henüz bir açıklama gelmedi.

İsrail hava savunma sisteminin Gazze sınırı yakınında bir Hamas roketini havada etkisiz hale getirdiği, buna karşılık olarak İsrail, “Hamas’a karşı savaşa” devam ettiği belirtildi.

Geçici ateşkese Katar arabuluculuk etmiş, ateşkes süresince 80’i İsrailli olmak üzere 110 rehine serbest bırakılmış, İsrail de karşılığında çoğu çocuk ve kadın 240 Filistinli tutukluyu serbest bırakılmıştı.

Hamas’ın elindeki İsrailli kadın ve çocuk rehinelerin sayısı azaldığı için, geriye kalan, aralarında askerlerin de olduğu İsrailli erkeklerin serbest bırakılması için ek şartlar öne sürmesi bekleniyor. Hamas’ın elinde Gazze’de yaklaşık 140 rehine daha bulunuyor.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’deki saldırılarında 1200 kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Ardından İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırılardaysa Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre yaklaşık 6 bini çocuk olmak üzere en az 14 bin 800 kişi öldürüldü.

Uluslararası kuruluşlar, 1,7 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin edilen Gazze’ye tıbbi malzeme, gıda ve yakıt ulaştırılması için daha fazla zaman tanınması çağrısında bulundu.

Çatışmaların yeniden şiddetlenmesi ve Gazze Şeridi’ndeki sivillerin durumunun daha da kötüleşmesi endişeleri artarken Katar ve Mısır’ın her iki tarafla teması sürdürdüğü bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, arabulucu ülkeler Katar ve Mısır’ın hem Hamas hem de İsrail ile, ateşkesin bozulması sonrasında da temasta olduğunu ve görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.

Hamas, yazılı bir açıklama yaparak bu sabah itibarıyla sona eren geçici ateşkes anlaşmasının uzatılması için yaptıkları tüm tekliflerin İsrail tarafından reddedildiğini bildirdi. Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, ‘insani ara’nın uzatılması ve diğer rehinelerin de serbest bırakılması için gece boyu müzakerelerin sürdüğü ifade edildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir