Gazze’de Can Kaybı 8 Bin 525’e Çıktı: 3 Bin 542’si Çocuk

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Filistin – İsrail savaşında çatışmalar şiddetlenirken, Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybdenlerin sayısı bir günde 200 artarak 8 bin 525’e çıktı.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, hayatını kaybedenlerin 3 bin 542’si çocuk; 2 bin 187’si ise kadın. Verilere göre, yaralananların sayısı ise 21 bini geçti.

Hayatını kaybedenler arasında 130 sağlık görevlisinin olduğu da açıklandı. Buna göre 15 hastane ve 32 sağlık merkezi de saldırılar nedeniyle çalışamaz hale geldi.

Öte yandan Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, 7-26 Ekim tarihleri arasında, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin isimleri, kimlik bilgileri ve yaşlarının yer aldığı 212 sayfalık bir rapor yayımladı.

Rapora göre, 7-26 Ekim tarihlerinde İsrail saldırılarında, ölen 7 bin 28 kişinin 2 bin 913’ü çocuk. İsrail saldırılarında, henüz bir yaşını tamamlamamış 133 bebek, 1 yaşındaki 153, 2 yaşındaki 158 bebek olmak üzere 444 bebek yaşamını yitirdi.

İsrail bombardımanlarında, 3 yaşındaki 171, ilköğretim çağındaki (4-13 yaş) 1527, lise çağındaki (14-17 yaş) 523 çocuk hayatını kaybetti.

Saldırılardaki can kayıplarının 2 bin 262’sini kadınlar oluştururken, 60 yaş üzeri de 462 kişi öldürüldü. Raporda, saldırılarda ölen 281 kişinin kimliğinin tespit edilemediği kaydedildi.

“Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüşüyor”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında, İsrail ile Filistin arasında devam eden çatışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gazze’deki çocukların, 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalardan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Elder, “Gazze’de artan çocuk ölümlerinden endişe duyuyoruz. Gazze, çocuklar için mezarlığa dönüşüyor” dedi.

Elder, UNICEF’in çatışmalar için acil ateşkes ve Gazze’ye insani yardım malzemelerinin kesintisiz ulaştırılması çağrısını yineleyerek “Gazze’deki çocuklar yalnızca bombardımanlar nedeniyle ölmüyor, onlar ihtiyaç duydukları tıbbi bakım eksikliği nedeniyle de ölüyor” diye konuştu.

İsrail’in saldırıları devam ediyor

İsrail Ordusu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus, ordunun “Gazze Şeridi’nin tüm kesimlerini vurduğunu” belirtti.

Conricus “Faaliyetlerimizi Hamas’ın ağırlık merkezi olan Gazze Şeridi’nin kuzeyine yoğunlaştıracağız. Ancak Gazze’nin diğer kesimlerini de vurmaya devam ediyoruz. Komutanlarını avlıyoruz, altyapılarına saldırıyoruz ve önemli bir hedef oldukça vuruyoruz” dedi.

Conricus ayrıca, İsrail’in sivillerin zarar görmemesi için elinden geleni yaptığını iddia ederken, Hamas’ı Gazze’nin en büyük hastanesi olan El Şifa’yı “sığınak olarak kullanmakla” suçladı.

İki hafta önce İsrail Gazze’deki sivillere bölgenin güneyine kaçmaları çağrısında bulunmuştu. İsrail Ordusu güçleri dün 600 bin kadar kişinin bulunduğu düşünülen Gazze Şeridi’nin kuzeyinde daha derinlere girdi. Filistinli görgü tanıklarına göre tanklar güneye doğru kaçış güzergahını kısa bir süre bloke etti.

İsrail Ordusu ayrıca, hava ve karadan saldırılarda son 24 saatte 300 civarında hedefin vurulduğunu açıkladı. İsrail Ordusu, “sayısız Hamas teröristinin öldürüldüğünü” bildirirken, “Terör hücreleri anti tank füzeleri kullandı ve makinalı tüfek ateşi açtı” denildi.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin El Kasım Tugayları’nın Telegram kanalından yapılan açıklamada ise, Gazze’nin kuzeyinde İsrail Ordusuna ait üç araca baskın yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, kuzeydeki El Tawam bölgesinde Gazze’nin içlerine doğru girmeye çalışan araçlara anti tank füzeleri atıldığı kaydedildi. Hamas daha önce de, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Kerem geçiş kapısı yakınlarındaki İsrail askerlerine havan topu saldırısı düzenlendiğini bildirmişti.

Bu arada İsrail ordusu da Hamas’ın elindeki rehine sayısının en az 240 olduğunu açıkladı. İsrail ordusu dün rehine sayısının 239 olduğunu bildirmişti. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari rehinelerin yakınlarının bilgilendirildiğini belirtti. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamalara göre, rehinelerin çoğunun hayatta olduğu tahmin ediliyor.

Hamas’ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları ise savaşçılarının Gazze Şeridi’nin kuzeyinde ve güneyinde İsrail birliklerine ateş açtığını aktardı. Açıklamada Hamas militanları ile “Gazze’nin güney eksenine giren” İsrail silahlı kuvvetleri arasında çatışmalar yaşandığı belirtildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir