“Gazze’de Ateşkes” İddialarına İsrail Ve Hamas’tan Yalanlama

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının 7 Ekim’de gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonu sonrası başlayan ve gittikçe şiddetlenen çatışmaların sona ermesi için ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığı iddiaları, İsrail ve Hamas tarafından yalanlandı.

İsrail, Hamas’la onuncu günde devam eden savaşta ateşkes anlaşması yapılmadığını duyurdu. İsrail Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Hamas’la ‘bu aşamada henüz bir ateşkes anlaşması’ yapılmadı.

Kısa süreli ateşkes için anlaşıldığı yolunda çıkan haberlerin ardından yapılan kısa açıklamada iddialar yalanladı. Açıklamada, “Yabancıların çıkışı karşılığında ateşkes ve Gazze’ye insani yardım girişi yok” ifadeleri yer aldı.

Hamas’ın medya ofisi ise İsrail’in ateşkes ve Mısır ile Refah sınır kapısının açılması konusunda anlaşmaya vardığı haberlerinin ardından, insani ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığına dair bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi.

Gazze’deki sağlık bakanlığı İsrail’in bu bölgeye yönelik hava saldırılarında şu ana kadar 2 bin 750 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlık, yaklaşık 9 bin 700 kişinin de yaralandığını belirtti. İsrail ise Hamas saldırıları sonucunda bin 400’ü aşkın vatandaşının yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Times of Israel’in haberine göre İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas’ın engelleme çabalarına rağmen 600 bin Filistinlinin Gazze’den güneye tahliye edildiğini kaydetti.

İsrail ordusunun, gelecek günler içinde Gazze Şeridi’nin kuzeyini yoğun şekilde hedef alacağını belirten Hagari, “Dünyayı temin ederim ki, olaylara karışmayan vatandaşlara en az zarar vererek uluslararası hukuka uygun hareket ediyoruz. Bizimle düşmanlarımız arasındaki fark budur” ifadelerini kullandı.

Daniel Hagari, daha önce 155 olduğu belirtilen kaçırılan kişi sayısının 199 olduğunu duyurdu. Ordu Sözcüsü, rehine alınan kişilerin ailelerinin bilgilendirildiğini kaydetti. Sözcü Hagari, açıklanan rakama yabancıların dahil olup olmadığı veya hangi örgüt tarafından kaçırıldıkları hakkında detay paylaşmadı.

İsrail Savunma Bakanlığı, Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah milislerinin saldırılarının ardından tahliye planının hayata geçirilmeye başlandığını duyurarak İsrail’in kuzeyindeki Lübnan sınırında bulunan yerleşim yerlerinin boşaltıldığını açıkladı.

Yazılı bir açıklama yapan Bakanlık, sınıra iki kilometreye kadar uzaklıkta yaşayanların devlete ait barınaklara yerleştirileceklerini kaydetti. Tahliyelerden 28 yerleşim yerinin etkileneceği de vurgulandı.

Abbas: İsrail’in Gazze’ye Saldırısı Derhal Durmalı

Filistin haber ajansı Wafa’nın haberine göre Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Abbas, “İsrail’in Gazze’ye saldırısı derhal durmalı. Filistinlilerin himaye edilmesi ve Gazze’ye insani yardım koridorlarının açılmasına izin verilmesi ve oradaki vatandaşlara su elektrik ve yakıt ulaştırılması gerekir” dedi.

Gazze’den halkın zoraki göç ettirilmesine tümüyle karşı olan Abbas, bunun ikinci Nekbe olacağını vurguladı. Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesine karşı olduğunu belirterek, her iki tarafa da tutuklu, esir ve sivillerin serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Şiddete karşı olduğunu tekrar ederek, Hamas’ın Filistin halkını temsil yetkisinde olmadığına işaret eden Abbas, “İşgali sonlandıracak olan, siyasi çözümün zorunluluğudur. Filistin halkının tek meşru temsilcisi, kararları, programları ve politikaları ile Filistin Kurtuluş Örgütü’dür. Başka bir örgütün politikaları değildir” ifadelerini kullandı.

Biden: Büyük Bir Hata Olur

İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekâtı için hazırlıkları sürerken uluslararası kamuoyu da bu yönde atılacak bir adıma dair endişe ve uyarılarını dile getirmeye devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in böyle bir adım atmasının “büyük bir hata” olacağını söyledi.

CBS kanalında yayımlanan 60 Minutes (60 Dakika) programında konuşan Biden, Gazze’nin İsrail tarafından yeniden işgal edilmesini destekleyip desteklemeyeceğine yönelik soruya “Bunun büyük bir hata olacağını düşünüyorum” yanıtını verdi. ABD Başkanı, Hamas’ın “tüm Filistin halkını temsil etmediğini” sözlerine ekledi.

Ancak “aşırılıkçıları etkisiz hâle getirmenin” de bir “gereksinim” olduğunu ifade etti. Biden daha önce “bir grup korkak” olarak tanımladığı Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılmasından yana olduğunu vurguladı. ABD’nin iki devletli çözüm çağrısını da yineleyen Biden, “Bir Filistin devletine giden bir yol olması gerekiyor” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir