Gazze Şeridi’nde 50 Binden Fazla Konut Yerle Bir Edildi

İsrail’in hava saldırıları sonucun Gazze Şeridi’ndeki 50 binden fazla konut yerle bir olduğu rapor edildi. Gazze Şeridi’ndeki hükümetin raporuna göre, İsrail’in hava saldırılarında 250 binden fazla konutta hasar gördü.

Haber Merkezi / Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze’de en az 15 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Bakanlık hayatını kaybedenlerin yaklaşık 6. bininin çocuk olduğunu belirtti.

Öte yandan AFP’nin sorularını yanıtlayan Hamas’a yakın bir kaynak, hareketin ateşkesi “dört gün” daha uzatmayı “kabul ettiğini” söyledi.

Aynı kaynak “Hamas bu süre zarfında diğer direniş hareketleri ve diğer taraflarla birlikte elinde tuttuğu İsrailli mahkumları mevcut anlaşma çerçevesinde ve aynı koşullar altında serbest bırakabilecek durumdadır” dedi.

Hamas, 24 Kasım’dan bu yana her gün, 7 Ekim’de kaçırılan yaklaşık on kadın ve çocuğu serbest bırakırken, bunun üç katı kadar Filistinli mahkumu da İsrail serbest bıraktı. Salı akşamı da on İsrailli kadın ve iki Taylandlının yanı sıra 30 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

Son olarak Filistin topraklarına büyük miktarda insani yardımın girmesini sağlayan ateşkesin altıncı gününde 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde tutulan rehinelerin İsrail’in elindeki Filistinli mahkumlarla takas edilmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Şeridi’nde ateşkes çağrısını yeniledi. BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü, sosyal medya hesabından, “UNICEF, Gazze’deki çatışmalara verilen aranın uzatılmasını memnuniyetle karşılıyor” dedi.

Filistin Kızılayı da İsrail’in yakıt kamyonlarının Gazze Şeridi’nin kuzeyine girişini engellediğini açıkladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail’in askeri operasyonunun Gazze “İsrail için artık bir tehdit olmaktan çıkana kadar” devam edeceğini söyledi. Netanyahu, Hamas tarafından alınan tüm rehinelerin “istisnasız” serbest bırakılacağını ifade etti.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, daha öncede yaptığı açıklamada ateşkes sona erdiğinde İsrail’in “tüm gücüyle” saldırılarına devam edeceğini söylemişti.

İsrail hükümet sözcüsü Eylon Levy, “İsrail’deki Filistinli mahkumlar ile Gazze’de tutulan İsrailli rehineler arasındaki üçe bir takas temelinde mevcut rehine salıverme süresi beş gün daha uzatılabilir” dedi ve ekledi:

“Hamas’ın rehineleri serbest bırakmaya devam etmek istemesi halinde 50 Filistinli tutuklunun daha serbest bırakılmasına izin verdik. Hamas rehineleri bırakmayı durdurduğunda, daha fazla rehineyi serbest bırakana kadar üzerindeki askeri baskıyı sürdüreceğiz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir