Fitz Hugh Curtis Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Fitz Hugh Curtis sendromu neredeyse yalnızca kadınlarda görülen nadir bir hastalıktır. Mideyi kaplayan zarın (periton) ve karaciğeri çevreleyen dokuların (perihepatit) iltihaplanması ile karakterizedir. Nefes almada önemli bir rol oynayan mide ile göğsü ayıran kas (diyafram) da etkilenebilir. 

Haber Merkezi / Yaygın semptomlar arasında karnın sağ üst bölgesinde (çeyrek) şiddetli ağrı, ateş, titreme, baş ağrıları ve genel sağlıksızlık hissi (halsizlik) yer alır. Fitz Hugh Curtis sendromu, kadınlarda üst genital sistem enfeksiyonu için genel bir terim olan pelvik inflamatuar hastalığın (PID) bir komplikasyonudur. Enfeksiyona çoğunlukla Neisseria gonorrhoeae ve Chlamydia trachomatis neden olur.

Fitz Hugh Curtis sendromu, karnın sağ üst kısmında ani, şiddetli ağrının başlamasıyla karakterizedir. Ağrı, sağ omuz ve sağ kolun içi dahil olmak üzere ek bölgelere yayılabilir. Hareket çoğu zaman ağrıyı artırır. Sağ üst bölge aşırı derecede hassas olabilir.

Bazı durumlarda ateş, titreme, gece terlemesi, kusma ve mide bulantısı gibi ek belirtiler ortaya çıkabilir. Etkilenen bazı bireylerde baş ağrısı, hıçkırık ve genel sağlıksızlık hissi (halsizlik) gelişebilir.

Etkilenen bazı bireylerde ateş, vajinal akıntı ve alt karın ağrısı gibi pelvik inflamatuar hastalıkla ilişkili semptomlar görülebilir. Alt karın ağrısı, üst karın ağrısından önce gelebilir, onu takip edebilir veya aynı anda ortaya çıkabilir.

Fitz Hugh Curtis sendromu vakalarının çoğuna, Chlamydia’ya neden olan Chlamydia trachomatis bakterisi veya bel soğukluğuna neden olan Neisseria gonorrhoeae organizması enfeksiyonu neden olur. Klamidya ve bel soğukluğu yaygın cinsel yolla bulaşan hastalıklardır (STD’ler). Araştırmacılar, Fitz Hugh Curtis sendromu vakalarının çoğunun Neisseria gonorrhoeae enfeksiyonundan ziyade Chlamydia trachomatis enfeksiyonundan kaynaklandığına inanıyor.

Bu tür enfeksiyonların Fitz Hugh Curtis sendromuna (patogenez) neden olduğu kesin süreç tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı araştırmacılar bunun, karaciğer ve çevresindeki dokudaki enfeksiyondan kaynaklandığına inanıyor; bu enfeksiyon, bakterilerin pelvisten doğrudan karaciğere veya kan dolaşımı veya lenfatik sistem yoluyla seyahat etmesinden kaynaklanabiliyor.

Bazı araştırmacılar, Fitz Hugh Curtis sendromunun, Neisseria gonorrhoeae veya Chlamydia trachomatis enfeksiyonuna karşı bağışıklık sisteminin uygunsuz tepkisi (otoimmünite) nedeniyle ortaya çıkabileceğini öne sürmektedir. Otoimmün bozukluklar, vücudun istilacı organizmalara karşı doğal savunmasının (antikorlar, lenfositler vb.) aniden tamamen sağlıklı dokulara saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkar. 

Çeşitli çalışmalar Fitz Hugh Curtis sendromlu bireylerin Chlamydia trachomatis’e karşı yüksek düzeyde antikorlara sahip olduğunu göstermiştir. Fitz Hugh Curtis sendromunun gelişiminde otoimmünitenin nasıl bir rol oynadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Fitz Hugh Curtis sendromu, karaciğer ile karın duvarı veya diyafram arasında ip benzeri, fibröz skar dokusunun (yapışmaların) gelişmesiyle karakterize edilir.

Fitz Hugh Curtis sendromu tanısı, sağ üst karın ağrısına neden olan diğer nedenlerin dışlanmasıyla konur. Tanı, röntgen muayenesi, tanısal laparoskopi ve bazı laboratuvar muayeneleri dahil olmak üzere çeşitli özel testlerle doğrulanabilir. Röntgen muayenesi ultrason, göğüs veya mide radyografileri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramasını içerebilir. 

X ışınları diğer olası durumları dışlamak veya perihepatik bölgenin karakteristik iltihaplanmasını ortaya çıkarmak için kullanılır. Laparoskopi sırasında midedeki küçük bir kesiden karın boşluğuna küçük bir tüp yerleştirilir. Laparoskopik muayene, doktorun karaciğeri ve çevresindeki dokuyu görmesine olanak tanır. Laboratuvar muayeneleri Chlamydia trachomatis veya Neisseria gonorrhoeae enfeksiyonunu tanımlayabilir

Fitz Hugh Curtis sendromunun tedavisi, her bireyde görülen spesifik semptomlara yöneliktir. Antibiyotik tedavisi Fitz Hugh Curtis sendromlu bireylerin temel tedavisidir. Altta yatan enfeksiyonla savaşmak için farklı tetrasiklin, doksisiklin, ofloksasin, metronidazol rejimleri ve ek antibiyotikler reçete edilebilir. Bazı durumlarda asetaminofen ve kodein gibi ağrı kesici ilaçlar (analjezikler) kullanılabilir. 

Bazı durumlarda antibiyotik tedavisi semptomların giderilmesini sağlayamayabilir ve laparotomi olarak bilinen cerrahi bir işlem yapılabilir. Laparotomi sırasında, karın bölgesinde yapılan küçük bir kesiden karın boşluğuna küçük, ince bir alet sokulur. Doktorlar daha sonra perihepatik bölgede bulunan fibröz skar dokusunu (yapışmaları) yok edebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir