Fırat Caner Kimdir? Hayatı, Eserleri

8 Eylül 1976 yılında Bursa’da dünyaya gelen Fırat Caner, 1982-1987 yılları arasında Ankara Bahçelievler İlkokulunda, 1987-1994 yılları arasında Özel Arı Kolejinde okudu. 1994’te girdiği Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden 1999 yılında mezun oldu.

Haber Merkezi / Mastır ve doktorasını, 1999-2006 yılları arasında, Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Bölümünde tamamladı. 2006 yılında Girne Amerikan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünde öğretim üyesi olarak göreve başlayan Caner, 2011 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne geçti. Hâlen aynı üniversitede görevini sürdürmektedir.

Fırat Caner, çeşitli türdeki yazılarını başta Akatalpa, Damar, Defter, E, Edebiyat ve Eleştiri, Eski, Hürriyet-Gösteri, Kül, Kül Öykü, Mavi-Yeşil, Milliyet Sanat, Son Yeni Biçem, Varlık ve Yasakmeyve olmak üzere birçok dergide yayımladı. Caner’in Zeval adlı kitabında yer alan şiirlerde ironi, yergi ve eleştiri ön plana çıktı. Bu kitabıyla 2013 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’nü aldı. Bir anlatı olan Hayıflanma’dan başta Bilge Karasu, Hilmi Yavuz, Sait Faik Abasıyanık, Şeyh Galip, Yahya Kemal Beyatlı olmak üzere birçok edebiyatçı geçti.

Kuşla Kediye Ağıt, aşk ve hayatın sorgulandığı bir anlatıydı. Caner, Deccal İncili’’nde entelektüel, iktidar, ideoloji, ideolojik aygıtlar, toplumsal haset ve zalimlik gibi konular üzerine analizler yaptı. Acının Krallığı adlı şiir kitabı ise 2019’da Heyamola Yayınları arasından çıktı.

Kıvrak ve akıcı bir dile sahip olan Caner; şiir, anlatı ve incelemeleriyle dikkat çekti. Entelektüel bir edebiyatçı olarak insanın, toplumun ve devletin çelişkilerini gözler önüne serdi. Caner’in, Murathan Mungan’ın Cenk Hikayeleri adlı kitabında yer alan “Yılan ve Geyiğe Dair” adlı öyküsünü cinsiyet söylemi bakımından analiz ettiği Geyiğin Laneti adlı özgün bir akademik incelemesi de vardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir