Filistin – İsrail Savaşı’nda Hayatını Kaybeden Gazeteci Sayısı 22’ye Yükseldi

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında iki hafta geride kalırken, bölgedeki gelişmeleri takip ederken hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı da 22’ye yükseldi.

CPJ MENA (Orta Doğu ve Kuzey Afrika) Birimi, 20 Ekim itibariyla hayatını kaybedenlerin sayısının 22’ye çıktığını açıkladı. 20 Ekim’de Gazze’ye yönelik İsrail saldırılarında Eş-Şebab Radyo’dan Muhammed Ali hayatını kaybetti.

CPJ’ye göre hayatını kaybeden gazetecilerin 18’i Filistinli, 3’ü İsrailli ve 1’i Lübnanlıydı. Çatışmalarda 8 gazeteci yaralandı. Ayrıca bugüne kadar 3 gazetecinin kayıp olduğu veya gözaltına alındığı bildirildi.

Gazze’ye yardımlar başladı

Öte yandan tam ablukaya alınan Gazze’ye insani yardımlar ulaştırılmaya başladı. Mısır tarafında bulunan yardım konvoyları, abluka altındaki 2,3 milyon insana gıda ve tıbbi malzeme ulaştırmak üzere bu sabah Gazze’ye girdi.

Elektrik, su ve gıda erişimin tamamen kısıtlandığı Gazze’de ağır İsrail bombardımanı sonucu çok sayıda insanın ölmesi ve yaralanmasıyla tıbbi malzeme eksikliği de yaşanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze’de 2 bin tır yardıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. İsrail ile Hamas arasındaki son çatışmalardan önce Gazze’ye günde 450 tır yardım ulaştırılıyordu.

Geçmişteki çatışmalarda yardımlar, İsrail kontrolündeki Kerem Şalom kapısından Gazze’ye ulaştırılıyordu. Ancak İsrail, Hamas’ın elindeki tüm rehineler serbest bırakılmadan topraklarından Gazze’ye herhangi bir yardım geçmesine izin vermeyeceğini duyurdu.

Mısır, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısının ardından sınırın Gazze tarafı İsrail ordusunca bombalandığı için Refah kapısını kapalı tutuyordu.

Mısır’ın Sina Yarımadası’na açılan Refah, Gazze’nin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısı olma özelliği taşıyor. İsrail’in Hamas saldırısı sonrası Gazze’ye uyguladığı abluka nedeniyle bölgede su, yiyecek ve yakıt sıkıntısı yaşanıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir