Filistin – İsrail Savaşı: ABD’den Tehdit: Tereddüt Etmeyiz

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugaylarının başlattığı Filistin – İsrail savaşında 16. gün geride kalırken, Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin, Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı ‘genişletmeye’ kalkışacak herhangi bir ‘örgüt veya ülkeye’ karşı askeri eylemde bulunmakta ‘tereddüt etmeyeceklerini’ söyledi.

Haber Merkezi / Bölgeye iki savaş gemisi gönderdikten sonra hava savunma sistemleri de nakledeceğini duyuran Pentagon, İsrail-Hamas savaşının genişletilmesine müdahil olacağını duyurdu.

Savunma Bakanı Lloyd Austin, “Çatışmayı genişletmek isteyenlere tavsiyemiz yapmayın. Kendimizi savunma hakkımızı koruyoruz ve buna göre hareket etmekten çekinmeyeceğiz.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin, İsrail-Hamas savaşının tırmanması halinde Orta Doğu’daki Amerikan güçlerini ve personellerini korumaya hazır olduklarını bildirdi.

Blinken, ABD’nin İsrail-Filistin çatışmasının, “İran’ın müdahalesiyle tırmanmasını beklediğini” belirterek, Biden yönetiminin, bölgedeki ABD personeli ya da silahlı kuvvetlerinin “herhangi bir düşmanca eylemin hedefi olması halinde karşılık vermeye hazır olduğunu” vurguladı.

İranlı yetkililerin, bölgedeki ABD güçlerine ve personellerine yönelik saldırılarını artırmasını beklediklerini aktaran Blinken, bu kişilerin güvenliklerini sağlamak ve “gerektiğinde kararlı şekilde karşılık verebilmek” için gerekli adımların atıldığını dile getirdi.

Gazze’deki kara harekatı 3 ay sürebilir

Öte yandan İsrail savunma Bakanı Galant, Gazze sınırı yakınlarında Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı toplantısında açıklamalarda bulundu.

Galant’ın burada, “İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail’in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekatından oluşuyor. Gazze’deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu Hamas’a karşı savaşta İsrail tarafında ağır kayıplar yaşanacağından yola çıkıyor. İsrail Ordu Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus ABD’deki Fox televizyonuna yaptığı açıklamada stratejilerinin bir sonraki aşamasını “Hamas’ın zayıflatılması” olarak açıkladı. Ancak Conricus Hamas’ın savaşa hazırlandığını ve ilk aşamada İsrail’e ağır kayıp verdirmeyi hedeflediğini tahmin ettiklerini aktardı.

İran’dan uyarı

Öte yandan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran’da Güney Afrika Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Naledi Pandor ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Filistin – İsrail savaşına değinen Abdullahiyan, bölgenin bir “barut fıçısına” dönüştüğünü ve İsrail ile destekçilerinin herhangi bir yanlış hesaplamasının kendileri için “ağır ve acı” sonuçlara yol açabileceği konusunda uyardı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, konuşmasının devamında, “ABD ve İsrail rejimi insanlığa karşı işlediği suçlara derhal son vermezse her an her şey olabilir ve bölge kontrolden çıkabilir” ifadelerini kullandı.

4 bin 651 Filistinli hayatını kaybetti

Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’ndeki Sağlık Bakanlığı İsrail’in hava saldırılarında şu ana kadar en az 4 bin 651 Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenlerin bin 873’ünün çocuk olduğu belirtilirken 14 bin 245 Filistinlinin de yaralandığı aktarıldı.

Cumartesi günü ölenlerin sayısı 4 bin 385 olarak açıklanmıştı. Gazze Şeridi’nde iktidarı elinde bulunduran Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırılarda İsrail’in verdiği bilgiye göre de bin 400 İsrailli yaşamını yitirirken, 212 İsrailli ise Hamas tarafından rehin alındı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir