Filistin – İsrail Savaşı: ABD’den İki Devletli Çözüm Çağrısı

Massachusetts eyaletinin Nantucket Adası’nda basının sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Joe Biden, iki devletli çözüm çağrısını yenilerken, Gazze’deki ateşkesin ise 4 günden fazla sürmesini umut ettiğini kaydetti.

ABD Başkanı Biden, İsrail’e askeri yardımın koşula bağlanmasının “değerli bir düşünce olduğunu” belirterek, “Ancak bu görüşle başlasaydık bugün bulunduğumuz yere asla ulaşabileceğimizi sanmıyorum.” dedi. ABD Başkanı, askeri yardımla ilgili olası koşullar konusuna ise açıklık getirmedi.

Bazı rehinelerin serbest bırakılmasını kendisini cesaretlendirdiğini belirten Biden, daha fazla rehinin serbest bırakılmasını umut ettiğini ifade etti. Biden, “Yarın daha fazla rehinenin, ertesi gün daha fazlasının, ondan sonraki gün de daha fazlasının serbest bırakılmasını bekliyoruz.” dedi.

İlk grup rehinenin serbest bırakılmasının sadece bir “başlangıç” olduğunu kaydeden Biden,  Gazze’de geçici bir ateşkesin uzatılması için “gerçek” bir şans bulunduğunu söyledi.

İkinci rehine grubu da serbest kalıyor

Öte yandan İsrail ile Hamas arasında varılan ve Cuma sabahı çiftlere giren anlaşma kapsamında, ikinci bir rehine grubunun Cumartesi günü serbest bırakılacağı bildirildi.

İsrail makamları tarafından yapılan açıklamada, serbest bırakılacak rehinelerin isimlerinin, ellerine ulaştıkları kaydedildi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, ailelerinin ailelerine ilişkin bilgi verildiğini ifade etti.

İsrail makamları, çocuklar arasında 14 rehinenin olduğunu duyurdu. Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında İsrail, eğitim merkezlerinde 42 Filistinliyi serbest bırakacak.

İsrail polis memuru Doron Spielman, Gazze’de hâlen yaklaşık 215 rehinenin daha bulunduğunu söyledi. Spielman, “Birçoğunun ölü mü sağ mı olduğunu biliyoruz. İstihbarat toplamaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Varılan anlaşma kapsamındaki ateşkes, Gazze Şeridi’nde Cuma günü gizlice girilmiş ve bunun ardından, 11’i yabancı, 13’ü İsrailli olmak üzere 24 rehine serbest bırakılmıştı. Rehineler, Kızıl Haç örgütü tarafından İsrail’e devredilmişti. Bunun karşılığında İsrail, cezaevlerinde karşılaşmadan 39 Filistinliyi serbest bırakmıştı. İsrail’de ailelerine kavuşan rehineler, Tel Aviv hastanesine götürülmüştü.

Dört çocuk, üç anne ve bir babanın götürüldüğü Schneider Çocuk Tıp Merkezi’nin yöneticisi Efrat Baron Har Lev, İsrail gazetesi Haaretz ile konuşurken, kurtulan rehinelerin fiziki grupların iyi olduğu bilgisine yer verdi.

7 Ekim’de İsrail’e yapılan saldırıda, yaklaşık bin 200 İsrailli’yi öldüren Hamas, yaklaşık 240 kişiyi de rehin almıştı.

Hamas’ın anlaşması kapsamında 150 Filistinli cezasına çarptırıldı ve 50 rehineyi serbest bırakması bekleniyor. Söz konusu anlaşma sürecinde, İsrail ve Filistinlilerin ayrışması yanı sıra Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri’nin resimlerinde de rol oynamıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir