CHP’de Yeni Taktik Gündemde: Eski İYİ Partililere Adaylık

31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimler yaklaştıkça partilerinde çalışmaları hız kazandı. Cumhuriyet Halk Partisi de (CHP) bazı büyükşehirlerde meclis üyesi adaylarını daha önce İYİ Parti’de siyaset yapmış isimlerden seçerek, bu partinin seçmeninin desteğini almaya çalışacak.

CHP Parti Meclisi toplantısında 226 seçim döneminin belirlenmesi ile yerel seçim hazırlıklarına hız verildi. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ile Ankara’da Mansur Yavaş’ı yeniden aday gösteren CHP, Bursa’da 2019 yılında İttifakı’nın adayı olan ancak 47. seçimde kaybeden Mustafa Bozbey, karar dahil yeniden yarışa girdi. Yaklaşık 10 bin oyla kaybedilen Balıkesir’de eski vekil Ahmet Akın’ın bir günde olduğu belirlendi.

İzmir, Aydın, Eskişehir, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerde ise gelecek haftalarda açıklanacak. Büyükşehirlerde ilçe adayları henüz belirlenmedi. Önümüzdeki hafta yapılacak Başbakanlık toplantısında 200’ü aşkın yerde adayların ilan edilmesi bekleniyor.

İstanbul ve Ankara’da ilçe belediye başkan adaylarının belirlenmesine yönelik çalışmalar başkanlarla birlikte yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş’ın ilçe adaylarının belirlenmesindeki ağırlığının yüksek olacağı belirtiliyor. Bu illerde İYİ Parti’nin de yerel seçimlerde aday çıkaracak olması nedeniyle özellikle belediye meclisi üyelikleri için bu partide siyaset yapmış isimlerine yer vermeniz bekleniyor.

Bursa ve Balıkesir’de ise büyükşehir belediye başkan adayları ile genel merkez, ilçe belediyelerinin adaylarını birlikte belirleyecek. Henüz karar verilmeyen diğer illerde yapılacak fuar yoklamaları, kamuoyu anketleri ve milletvekillerinin hazırladıkları raporlara göre belirlenecek olası adaylar PM’ye sunulacak.

Öte yandan dün akşam Başbakanlık toplantısında Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan yeniden aday gösterildi. Özcan, CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirileri nedeniyle partiden ihraç edilmiş, ancak Özgür Özel’in genel başkanları olması sonrasında PM’nin “100. Yıl Affı” olarak kararla yeniden CHP’ye dönmüştü. CHP’nin oylarının düşük olduğu beş kentte adaylar açıklandı.

Bayburt’ta Kubilay Erel, Nevşehir’de Mehmet Bilgin, Karaman’da Recep Sarpçelik, Gümüşhane’de Bedri Ağaç, Elazığ’da Coşkun Çağlar Duran il belediyesi başkan adayı olarak belirlendi. Bu illerden Nevşehir ve Elazığ’da 2019’da İYİ Parti adayı desteklenmişti. Bu illerin dışında 216 ilçe ve beldede adaylar belirlendi.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Başbakanlık toplantısında ayrıca 23 seçim kapsamlı örgüt denetiminde ön seçim yapma kararı, 58 seçim kapsamlı de örgün denetimde ön seçim yapma yetkisiz olarak karar alındığını söyledi. DW Türkçe’nin edindiği faktörlere göre bu ön seçim, yani faiz yoklaması yapılacak ilçeler arasında Ardahan-Damal, Artvin-Şavşat, Bolu-Kıbrıscık, Giresun-Bulancak, Kastamonu-Abana yer alıyor. Ayrıca Sinop ve Tunceli il merkezinde de hız kesilmesinin yapılması planlanıyor.

Örgütlere ön seçim yetkisi verilen 58 yer arasında da Adıyaman, Afyon, Ağrı, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Çanakkale, Edirne, Elazığ, Çorum, Burdur, Düzce, Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Karaman gibi illerin, ilçe ve beldelerinin yer aldığı öğrenildi.

Hem CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hem de CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun yeniden aday olacağı duyurulmuştu. Ancak Parti Meclisi’nden bu yönde bir karar alınamayacak.

DW Türkçe’den Kıvanç El‘in edindiği bilgilere göre PM toplantısı öncesi Özgür Özel, Çerçioğlu ile bir görüşme yaptı ve adaylığının bu PM’ye sunulmayacağı bilgileri paylaştı. Ancak Çerçioğlu’nun adaylığı ile ilgili bir sorun mevcut olduğu, önümüzdeki hafta adaylığının ilan edildiği belirtiliyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile ilgili olarak anket çalışmaları sürüyor. Bu ilde adaylığın çokluğu nedeniyle sürecin uzun sürdüğü kaydedildi. Soyer ile ilgili olarak ilde tepkilerin olduğu, bu tepkilerin çerçevelerinin iyi bilinenler için ayrıntılı olarak kayıt altına alındığı kaydedildi.

Eskişehir, Adana, Mersin gibi illerde mevcut başkanlarla ilgili bir sorunun mevcut olduğu ancak bu illerin daha sonra açıklanmasının tercih edildiği kaydedildi. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği ise netleşmedi. Parti yönetimi için yapılacak anketler, milletvekili raporları bekleniyor.

Kürt oylarının etkin olduğu Adana ve Mersin’de aday belirlenirken AKP-MHP’nin erimesi ile DEM Partisinin kararlarının da görülmek istendiği inceleme yapılıyor.

CHP Genel Başkanı Özel, hafta içerisinde DEM Partisi’ni ziyaret ederek olası iş birliği süreçlerini görüşmüştü. Görüşmede somut örnekler üzerinden büyükşehir, il veya ilçelerde iş birlik elemesi alınmadı. Ancak partilerin kendi iç değerlendirmeleri sonrasında bir masa oluşumu ve burada bu konuların değerlendirilmesi konusunda parti yönetiminin uzlaşı kesilmesi.

Bu nedenle DEM Parti’nin PM toplantısı bekleniyor. Ancak DEM Parti içerisinde CHP ile iş birliğine karşı olan isimler de bulunuyor. Kararın doğrulanması iş birliği görüşmelerinin başlaması durumunda CHP, İstanbul’da Ekrem İmamoğlu’na destek isteyecek. DEM Partisinin CHP’den İstanbul’da mı yoksa Adana veya Mersin’in ilçelerinde mi destekleyeceğine dair netlik bulunmuyor. DEM Parti, bu konu başlıklarını da Parti Meclisi’nde ele alacak.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir