CHP’de Genel Başkan Adayı Özel: Kimin İçin Siyaset Ürettiğimizi Bilmemiz Lazım

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan CHP genel başkan adayı Özgür Özel, “CHP kendi köklerini bilmeli, kimin için var olduğunu bilmeli. Herkes için parti olmaz. Parti toplumun bir kısmını temsil eder. Ya emekten yanasındır ya değilsindir, ya işçiden yanasındır ya değilsindir. Ya esnafı savunuyorsundur ya savunmuyorsundur. CHP’nin kendini var eden sol, sosyal demokrat kriterleri görmesi, cesur olması lazım” dedi.

‘Genel Başkan seçilmeniz durumunda önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanı adayı olur musunuz?’ şeklindeki soruya ise Özel, şu yanıtı verdi: “Bir sonraki seçimle ilgili uzlaşımız ve inancımız şu; benim cumhurbaşkanı adayımı CHP’nin bütün üyeleri belirleyecek. Keşke mümkün olsa şöyle bir şey yapabilsek; CHP’nin adayını partinin doğal tabanı, memurlar üye olamıyor mesela, en azından üyelerin önüne sandık koyacağız, ‘cumhurbaşkanı adayı kim olsun’ diyeceğiz. Onların belirlediği cumhurbaşkanı adayını, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak önereceğiz.”

Seçim öncesi ve sırasında önemli hatalar yaptıklarını da belirten Özel, şunları kaydetti: “CHP açısından en önemli hata kendi olmamaktı. Yani Türkiye’yi bir ittifak mecbur kılan bir rejimle karşı karşıyayız. CHP tek başına yüzde 50+1 alamıyor. Bunun geçmişten gelen bugüne dair hem yapısal hem de yönetimsel sorunları var. Bunları ayrıca tartışacağız. Hata şuradaydı; ben nerede durayım, bunun yanında durayım, bunun karşısında olayım gibi CHP’yi CHP yapan değerlerle değil de bir ittifak mecburiyetiyle CHP kendi kimliğini savunur bir halden başka bir yere savruldu.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel, FOX TV’de İlker Karagöz’ün gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP’nin başının üzerinde yüzde 25’lik görünmez bir cam tavan olduğunu belirten Özel, “Yüzde 25’i çok iyi okumak lazım. 4 kişiden 3’ünün oyunu almadığınız bir durumda bu partinin oturup düşünmesi lazım. 20 yıl geçti, ülkeyi yöneten iktidarın Türkiye’ye ne yaptığı ortada. Bir yıl önce Erdoğan yüzde 60’la kaybediyordu. Böylesi bir dönemde bu seçimi kaybetmememiz gerekiyordu. Ama biz önem atfettiğimiz seçimi kaybettik” değerlendirmesini yaptı.

Seçimin kaybedilmesinin pek çok sebebi olduğunu belirten Özel, “Artık bizim bahane üretme hakkımız yok. Elbette seçimin öncesinde kullanılmaz inanılmaz kamu gücü, yapılan dezenformasyon, sahte klipler, Anadolu Ajansı’ndan TRT’ye kadar Cumhurbaşkanı’nın yalanlarının yaygınlaştırılması, her şey aleyhimizeydi” ifadelerini kullandı.

Seçim öncesi ve sırasında önemli hatalar yaptıklarını belirten Özel, şunları kaydetti: “CHP açısından en önemli hata kendi olmamaktı. Yani Türkiye’yi bir ittifak mecbur kılan bir rejimle karşı karşıyayız. CHP tek başına yüzde 50+1 alamıyor. Bunun geçmişten gelen bugüne dair hem yapısal hem de yönetimsel sorunları var. Bunları ayrıca tartışacağız. Hata şuradaydı; ben nerede durayım, bunun yanında durayım, bunun karşısında olayım gibi CHP’yi CHP yapan değerlerle değil de bir ittifak mecburiyetiyle CHP kendi kimliğini savunur bir halden başka bir yere savruldu.”

Özgür Özel, şunları ifade etti: “Ya emekten yanasındır ya değilsindir. Ya işçiden yanasındır ya değilsindir. Ya küçük esnafı savunuyorsundur ya da savunmuyorsundur. O yüzden CHP’nin kendini var eden sol, sosyal demokrat kriterleri görmesi, kime dokunması gerektiğini bilmesi, kimin için siyaset ürettiğini bilmesi, cesur olması lazım.”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ilgili soruya Özel, “Ben bütün CHP’lilerin desteğini istiyorum. Ekrem Bey’le iletişimimiz her zaman vardı, bundan sonra da olacak. CHP değişsin ve güçlensin isteyen herkesin desteğini istiyorum. Öyle gizli kapaklı değil; açık, şeffaf, kol kola, omuz omuza yol yürümeye hazırım. Yeter ki CHP kimliğinde CHP’nin değerlerine bağlı, etik ve iyi niyetli, kişisel çıkarlardan uzak, partinin iyiliğini isteyen herkesle birlikteyim” cevabını verdi.

Özel, “Bu yürüyüşün adı parti içi iktidar mücadelesi falan değil. Onlar kolay… Bu yürüyüşün adı, önümüzdeki seçimlerde iktidar yürüyüşü” dedi.

“Cumhurbaşkanı adayını üyeler belirleyecek”

‘Genel Başkan seçilmeniz durumunda önümüzdeki seçimde cumhurbaşkanı adayı olur musunuz yoksa Ekrem İmamoğlu mu olur?’ şeklindeki soruya Özel, şu yanıtı verdi: “Bir sonraki seçimle ilgili uzlaşımız ve inancımız şu; benim cumhurbaşkanı adayımı CHP’nin bütün üyeleri belirleyecek. Keşke mümkün olsa şöyle bir şey yapabilsek; CHP’nin adayını partinin doğal tabanı, memurlar üye olamıyor mesela, en azından üyelerin önüne sandık koyacağız, ‘cumhurbaşkanı adayı kim olsun’ diyeceğiz. Onların belirlediği cumhurbaşkanı adayını, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olarak önereceğiz.”

Ben bütün CHP’lilerin desteğini istiyorum. Ekrem beyle iletişimimiz her zaman vardı, yine olacak. CHP değişsin isteyen herkesle açık, gizli, şeffaf yol yürümeye hazırım. Bu yürüyüşün adı önümüzdeki seçimlerde iktidar yürüyüşüdür. Parti içi iktidar mücadelesi falan değil, onlar kolay. Bir sonraki seçimle ilgili inancımız şu: Benim cumhurbaşkanı adayımı CHP’nin bütün üyeleri belirleyecek.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir