Birleşmiş Milletler’den İsrail’e “Savaş Suçu” Uyarısı

Filistin – İsrail savaşının 165. günü geride kalırken, Birleşmiş Milletler’den İsrail’in Gazze’ye yönelik yardım malzemelerine getirdiği sert kısıtlamaların “açlığı savaşta bir silah olarak kullandığı” anlamına gelebileceği, bunun da bir savaş suçu olduğu uyarısı geldi.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında can kaybı son 24 saatte 93 artarak 31 bin 819’a yükseldi. İsrail saldırılarında yaralı sayısı ise 73 bin 934’e ulaştı.

Ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını yürütme şeklinin ve acil ihtiyaç duyulan yardım malzemelerine getirdiği sert kısıtlamaların “açlığı savaşta bir silah olarak kullandığı” anlamına gelebileceğini, bunun da bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Gazze Şeridi’ndeki açlık, açlık kaynaklı ölümler ve kıtlık durumunun İsrail’in bölgeye ticari mallar ve insani yardım girişine ve dağıtımına getirdiği kapsamlı kısıtlamaların bir sonucu olduğunu belirten Türk, bölge nüfusunun büyük bölümünün yerinden edildiğine, ayrıca hayati önemdeki sivil altyapının tahrip edildiğine işaret etti.

Türk’ün yazılı açıklamasını Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında okuyan sözcüsü Jeremy Laurence, konuyla ilgili bir soru üzerine, “açlığın savaşta silah olarak kullanılıp kullanılmadığını” belirlemenin mahkemelerin alanına girdiğini belirtti. Türk açıklamasında ayrıca İsrail’i derhal ateşkese çağırırken Hamas’tan da elindeki rehineleri derhal serbest bırakmasını talep etti.

Gazze’de açlık krizi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Komisyon Başkan Yardımcısı Josep Borrell de İsrail’i Gazzelileri kasten aç bırakmakla suçladı. Borrell, “Gazze’de artık açlığın eşiğinde değiliz. Açlığın içindeyiz. Bu kabul edilemez. Açlık bir savaş silahı olarak kullanılıyor. İsrail açlığı provoke ediyor” dedi.

İsrail ise Gazzelileri kasten aç bıraktığı suçlamasını reddediyor; yaşananlardan lojistik sorunlar yarattığını söylediği Birleşmiş Milletler’i ve gıda yardımlarına el koymakla suçladığı Hamas’ı sorumlu tutuyor.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da geçen hafta Gazzelilerin açlık çektiğini reddetti, “Bizim elimizdeki bilgi bu değil ve yakından izliyoruz” dedi.

Ancak Gazzeliler açlık çekiyor. Dünya Gıda Programı’nın Orta Doğu Programı Sözcüsü Abeer Etefa, “Görünen köy kılavuz istemiyor. 1,1 milyon kişi IPC aşama 5’te. Bu feci açlık hali. İki yaşından küçük çocukların üçte biri akut yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Yani ölüm riskleri var” dedi.

Geçen Cuma günü yardım kuruluşu World Central Kitchen’ın yolladığı 200 ton gıda, kurumun İsrail saldırılarında yıkılan binaların molozlarından inşa ettiği bir iskeleyle ulaştırıldı. Yardımın Gazze’nin kuzeyi ve orta kesimlerindeki büyük gıda sıkıntısını biraz hafifletmesi ve Ramazan ayının geri kalanında bir parça rahatlama sağlaması umuluyor.

Ancak bu insani yardım girişimleri İsrail’e, Gazze’nin sivil nüfusuna karşı insani sorumluluklarını terk etme ve boşluğu yardım kuruluşları ve diğer ülkelerin doldurmasını bekleme suçlamasını beraberinde getirdi.

BM yardım kuruluşu UNRWA’nın sözcüsü Juliette Touma, “İsrail, işgalci güç olarak nüfusun ihtiyaçlarını gidermek ya da insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştırmak zorunda ve bunu yapmıyorlar. Yeterince yapmıyorlar” dedi.

Ateşkes görüşmelerinde son durum

Öte yandan Gazze’de Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması karşılığında yaklaşık altı hafta sürecek geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varılması için çabalar da sürüyor. Katar’ın başkenti Doha’da bugün yapılması planlanan görüşmelere İsrail tarafından katılacak heyete istihbarat dairesi Mossad’ın başkanı David Barnea liderlik ediyor.

Reuters haber ajansına bilgi veren İsrailli bir yetkili, geçici ateşkes konusunda varılacak olası bir anlaşmanın en az iki hafta alacağını düşündüklerini söyledi. Filistinli bir yetkili de Katar’da başlayan yeni görüşmelerin “sert ve zor” geçmesini beklediklerini belirtti.

Geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varmak için uzun vadeli kalıcı ateşkes planı olması gerektiğini şart koşan Hamas geçtiğimiz günlerde ateşkes konusunda yeni bir teklif sunmuştu. Hamas’ın bu yeni teklifte daha önce masaya koyduğu taleplerden birinden vazgeçtiği belirtiliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir