Birleşmiş Milletler’den “Gazze” Açıklaması: Hiçbir Yer Güvenli Değil

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşında, çatışmalar her geçen gün artarak devam ederken, Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinliler için insani yardım koordinatörü Lynn Hastings, İsrail’in Gazze halkına şehri terk etmeleri çağrısına yanıt veren yeni bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi / Lynn Hastings, “Gidecek yerleri olmadığı ya da hareket edemedikleri için tahliye olamayan insanlar için önceden yapılan uyarılar hiçbir fark yaratmıyor” dedi ve ekledi:

“Tahliye yolları bombalandığında, hem kuzeydeki hem de güneydeki insanlar çatışmaların ortasında kaldığında, hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlar eksik olduğunda ve geri dönüş için hiçbir güvence olmadığında, insanların elinde imkansız seçeneklerden başka bir şey kalmıyor.”

Gazze’de hiçbir yer güvenli olmadığını belirten Hastings, silahlı çatışmanın uluslararası hukuka uygun yürütülmesi gerektiğini söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi. Saldırılarda can verenlerin 2 bin 704’nün çocuk olduğu belirtilirken 17 bin 439 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) ABD’nin “Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği terör saldırıları şiddetle kınanırken ülkelerin meşru müdafaa hakkı bulunduğuna” işaret edilen karar tasarısı ve  Rusya’nın Gazze’de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylanarak reddedildi.

ABD’nin veto edilen tasarısında, “insani duraklama”nın gerekliliğine işaret edilirken Gazze’ye sürdürülebilir yardım sağlanması gerektiği kaydedilirken tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı ile “Gazze’de Hamas dahil tüm terör örgütlerine silah tedarikinin engellenmesi için adım atılması talebi” bulunuyor.

15 üyeli BMGK’de önce ABD’nin sunduğu karar tasarısı oylandı. Karar için 10 ülke “evet” oyu kullanırken 2 ülke “çekimser”, 3 ülke ise “hayır” oyu verdi. Rusya’nın sunduğu tasarıya 4 “evet”, 9 “çekimser” ve 2 “hayır” oyu verildi. Daimi üyeler ABD ve İngiltere’den “hayır” oyu alan Rusya tasarısı da böylelikle reddedildi.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebensia, ABD tarafından sunulan taslağın sivilleri kurtarmak değil, “ABD’nin bölgedeki siyasi konumunu güçlendirmek” amacıyla hazırlandığını ileri sürdü.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya’yı “alaycı ve sorumsuzca davranmakla” suçlayarak, sunulan taslağın “sorunlu bölümler” içerdiğini kaydetti.

BM Genel Kurulu Perşembe günü (bugün) Ortadoğu’daki savaşla ilgili acil bir oturum düzenleyecek. BM Güvenlik Konseyi’nde değerlendirilen karar tasarılarının veto edilmesi üzerine bazı üye devletler bu oturumu talep etti.

Netanyahu’dan kara harekatı açıklaması

Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatı için hazırlandığını ancak operasyonun zamanlaması hakkında ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

Netanyahu kara harekatı kararının hükümetin özel savaş kabinesi tarafından verileceğini söyledi. “Halihazırda binlerce teröristi öldürdük. Ve bu daha başlangıç” diyen Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü: Eşzamanlı olarak, kara harekatı için hazırlık yapıyoruz. Ne zaman olacak, nasıl olacak, bunların detaylarına girmeyeceğim.

7 Ekim’deki Hamas saldırısının nasıl gerçekleşebildiğine dair de konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Herkesin cevaplar vermesi gerekecek, benim de. Ama tüm bunlar savaşın ardından olacak” dedi.

İsrail ordusunun dün gece Gazze Şeridi’nin kuzeyine tanklarla girerek ‘hedefli operasyonlar’ düzenlediği açıklandı.

İsrail askeri sözcüsü, ordunun ‘savaşın sonraki aşamalarına yönelik hazırlıkların bir parçası olarak gece boyunca Gazze Şeridi’nin kuzeyinde tanklarla hedefli baskın gerçekleştirdiğini” söyledi. İsrail askerlerinin operasyonun ardından bölgeyi terk ettiği kaydedildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir