Birleşmiş Milletler: İnsanlık Gazze’de Sınıfta Kalıyor

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın başlattığı Filistin – İsrail savaşında sekizinci gün geride kalırken, Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze’deki insani durumun “hızla devam edemez hale geldiğini” söyledi.

Haber Merkezi / Griffiths, “Gazze’de elektrik, su, yakıt yok ve gıda da tehlikeli bir şekilde kıtlaşıyor” derken “İsrail’in tahliye uyarısından sonra “tıkalı, hasar görmüş yollarda güneye gitmeye çalışırlarken ailelerin bombalandıklarını” belirtti. Griffiths ayrıca “Korkarım daha kötüsü geride. İnsanlık sınıfta kalıyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’ndan (UNRWA) yapılan açıklamada Gazze Şeridi’ne uygulanan izolasyon nedeniyle çekilen su sıkıntısının bir “ölüm kalım meselesi haline geldiği” ifade edildi.

UNRWA Genel Direktörü Philippe Lazzarini bugün yaptığı yazılı açıklamada bölgedeki yaklaşık 2 milyon Filistinli sivilin su ihtiyacının karşılanması için derhal Gazze’ye yakıt ikmalinin de serbest bırakılmasını talep etti. İnsani yardımın bölgeye ulaştırılmasının en az bir hafta aldığını belirten Genel Komiser, uygulanan ablukanın derhal kaldırılması yönündeki talebini de tekrarladı.

UNRWA’nın açıklamasında, bölgedeki su şebekesi işlemediğinden mevcut temiz suyun tükenmek üzere olduğu, bu yüzden insanların kirli su kullanmak zorunda kaldığı, bunun da kirli suyla bağlantılı hastalıkların yayılma riskini artırdığı belirtildi.

UNRWA’nın İsrail’in bombardımanı nedeniyle güneydeki Birleşmiş Milletler merkezine taşıdığı hizmet merkezinde de suyun tükenmekte olduğu ifade edildi. UNRWA Genel Direktörü Lazzarini, saldırılar üzerine kendilerine sığınan, “çoğu çocuk, yaşlı ve kadın Filistinli’nin su sıkıntısı nedeniyle aşırı sıvı kaybından (dehidrasyondan) öleceğini” söyleyerek İsrail’den blokajın kaldırılmasını talep etti.

7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e saldırmasıyla başlayan ve İsrail’in resmen “savaş” ilan etmesiyle, Benyamin Netanyahu hükümeti, militan İslamcı Hamas’ın kontrol ettiği Gazze Şeridi’ni abluka altına alma kararı almıştı. Bu arada yaklaşık 2 milyon 300 bin sivilin yaşadığı Gazze’ye bombardımanı da sürdürüyor.

İsrail, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayan Filistinlilere güneye gitme çağrısı yapmıştı. İsrail, bölgede yaşayan yaklaşık 1 milyon 100 bin Filistinli’den güneye gitmesini istemişti.

Avrupa Birliği, Gazze yardımlarını üç kat arttırıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail ziyaretini takiben yürüttüğü temasları sonrasında Avrupa Birliği’nin sivillere yönelik yardımını arttıracağını duyurdu.

Von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “AB, Gazze’deki ve daha geniş bölgedeki savunmasız sivillere yönelik insani yardımlarını üç katına çıkaracak. Bu desteğin ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlamak için çabalarımızı iki katına çıkaracağız.” diye yazdı.

Komisyon, bu kapsamda Gazze için öngörülen mevcut insani yardım paketini 50 milyon euro arttıracağını ve böylece toplam yardım miktarı 75 milyon euronun üzerine çıkacağını duyurdu.

Komisyondan yapılan basın açıklamasında, AB’nin bu yardımın BM ile yakın işbirliği içinde Gazze şeridindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını amaçladığı belirtildi ve İsrail’in Hamas’a karşı uluslararası insancıl hukuka tam saygı çerçevesinde kendini savunma hakkını desteklediği ifade edildi.

“İnsani yardım ve savaş hukukunun uygulanması için çalışıyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, İsrail’in olası kara harekatı öncesinde sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak insani yardım ve savaş hukukuna vurgu yaptı. Biden, bunun için ülkesinin İsrail, Mısır, Lübnan ve Birleşmiş Milletler’le birlikte çalıştığının altını çizdi.

Açıklamada “ABD, Hamas’ın saldırısının insani sonuçlarını hafifletmek, yardım akışını yeniden başlatmak için gerekli koşulları yaratmak ve savaş hukukunun uygulanmasını savunmak üzere İsrail, Mısır, Ürdün hükümetleri ve BM ile birlikte çalışmaktadır.” denildi.

ABD, Hamas’ın İsrail’de sivilleri hedef alan saldırılarınıa karşı İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu ve bunun için her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade ediyor. ABD Dışişleri bakanı Antony Blinken,sivillere yardım ve güvenli koridor açılması konularında Arap ülkelerinden destek almak amacıyla bölgede temaslarını sürdürüyor.

BM: 1 milyon kişi evlerini terk etti

Son bir hafta içinde Gazze’de bir milyon kişinin bölgedeki evlerini terk ettiği açıklandı. Açıklama Gazze’de yer alan Birleşmiş Milletler birimlerinden geldi. Son 24 saat içinde bölgenin kuzeyinden güneyine doğru büyük bir hareket devam ediyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir