Birleşmiş Milletler: Gazze’de İnsanlar Açlıktan Ölüyor

İsrail’in Gazze şeridine yönelik 67 gündür devam eden ablukasına ilişki sosyal medya hesabından açıklamada bulunan UNRWA, “Açlık hiç kimsenin peşini bırakmıyor” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi / Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’deki durumu, “Krizden felakete dönüştü” sözleriyle tanımlayarak, “Gazze’de çok sayıda insan en az iki, üç gündür yemek yiyemedi” ifadesine yer verdi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kudra, İsrail saldırılarında can kaybının 18 bin 205’e, yaralıların sayısının da 49 bin 645’e çıktığını bildirdi.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki duruma da değinen sözcü Kudra, “Gazze Şeridi’nin güneyindeki hastanelerde durum felaket ve dayanılmaz bir hal aldı. Yaralı sayısının çok olması, tedavi ve klinik imkanlarının az olması karşısında sağlık ekipleri kontrolü kaybetti” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre Gazze Şeridi’nde yaşayan yaklaşık 2 milyon 200 bin kişinin 1 milyon 800 bini, yani nüfusun yaklaşık yüzde 80’i savaş sırasında zorla yerinden edildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu bugün, İsrail ile Hamas arasında iki aydır devam eden çatışmalarda acil insani ateşkes sağlanmasına ilişkin karar tasarısını oylayacak.

15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde geçen hafta ABD tarafından veto edilen karar tasarısına benzer ve yine Gazze Şeridi’nde acil ateşkes çağrısında bulunacak tasarı, bugün Genel Kurul’da oylamaya sunulacak.

193 üyeli Genel Kurul’un, kararları bağlayıcı olmamakla birlikte siyasi ağırlık taşıyor ve küresel görüşleri yansıtıyor. Bazı diplomatlar ve gözlemciler, oylamanın Ekim ayında yapılan “acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes” çağrısından daha fazla destek toplayacağını tahmin ediyor.

Karar taslağında acil ateşkes çağrısının yanı sıra, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve savaşan tarafların özellikle sivillerin korunması konusunda uluslararası hukuka uyması talep ediliyor.

BM Genel Kurulu Ekim ayında Gazze’de acil, kalıcı ve sürekli insani ateşkes çağrısında bulunulan karar tasarısını 121 lehte, 14 aleyhte ve 44 çekimser oyla kabul etmişti.

Bazı diplomatlar ve gözlemciler bugünkü oylamada daha büyük bir desteğin çıkacağını tahmin ediyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir