Bebekler İçin Beslenme Rehberi

Bebeğin sağlıklı büyümesi için en önemli faktörlerden biri beslenmedir. Bebeklik döneminde, bebeğin gelişimsel ihtiyaçlarını karşıla en önemli besin anne sütüdür. Anne sütü ayrıca bebeğin bağışıklık sistemini destekler.

Haber Merkezi / Erken dönemde emzirme hem anne hem de bebeğin sağlığı için iyidir.

Doğumdan hemen sonra annenin göğüsleri yavaş yavaş şişer ve kolostrum salgılanmaya başlar ki bu annenin bebeği emzirmesi gerektiği anlamına gelir.

Erken dönemde emzirme, annenin süt bezlerini daha fazla süt üretmesi için uyarırken, anne rahminin kasılmasına da yardımcı olacak koşullar oluşturmaktadır.

Anne sütü oluşum aşaması

Kolostrum: Besin açısından zengin olduğu için en iyi süttür. Kolostrum gebeliğin 16 ile 20. haftalarında ve doğumdan sonraki ilk 2-3 gün içinde salgılanır. Salgılanan süt soluk sarı ve yoğundur.

Kolostrum yüksek oranda protein, lipid, antikor ve A vitamini içerir.

Geçiş sürecinde sütün içerisindeki protein miktarı, A vitamini giderek azalır ve sütün bileşimi dengelenir. Kalıcı süt yani son aşamada anne sütünde bebeğin gelişimi için gerekli olan tüm bileşimler oluşur.

Beslenme

Bebekler ilk ayda günlük ortalama 7-8 kez yemek beslenirler. Emziğe alışmış bebekler emziremeyeceği için bebeğe biberon verilmemeye dikkat edilmeli.

Bununla birlikte, annenin meme ucu ters veya çok küçükse, bebeğe biberon verilmesi kabul edilebilir.

Bebeğin iyi emmesi isteniyorsa, doğru emzirme gerekir. Anneler emzirirken bebeği kolayca izlemek için oturarak emzirmeli, anne yorgunsa emzirmek için uzanabilir:

“Bebeğin yüzü memeye dönük, dudaklar meme ucunun karşısında, bebeğin ağzı ardına kadar açık, alt dudağı dışarı çıkmış, bebeğin yanakları şişkin.”

Bebek yavaş, derin ve ara sıra duruyor şekilde emiyorsa doğru emiyor demektir. Yutkunma sesi duyulabilir.

Bebeğin bir memenin tamamını emmesine izin verilmesi ve ardından bebeğin hem ön sütü hem de son sütü alabilmesi için taraf değiştirmesi önerilir.

Beslendikten sonra, kusmayı veya şişkinliği önlemek için bebeğin gazının çıkarılması gerekir.

Yeterli anne sütü yoksa bebeğe ek mama verilebilir. Bebeğe ek gıda verilen kaplar her defasında mutlaka temizlenip dezenfekte edilmesi gerekir.

Bebeği beslemek için pirinç suyu, yulaf lapası, şekerli yoğunlaştırılmış süt kesinlikle kullanmayın.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir