Bayburt: Konursu Camii

Konursu Camii; Bayburt’un Merkez İlçesi, Konursu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı, bir bodrum kat, zemin kat ve bir normal kattan oluşmaktadır. Yazılı kaynaklara göre, oldukça tahrip olan kitabesinde, yapım tarihi olarak 1812 yılı okunabilmiştir. Caminin kuzey doğu köşesinde bulunan minaresinde beyaz kesme taş malzeme kullanılmıştır.

Cami tek minareli ve minaresi tek şerefelidir. Yapının çatısı dört yönde kırma olup üzeri oluklu sac örtülüdür. Dış cephede katlar arasında ahşap elemanlar bulunmaktadır. Doğu cephesinde bulunan son cemaat yerinde sonradan PVC uygulama yapılmıştır. Ana harime giriş doğu yönünde bulunan sade ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Girişin kuzeyinde bulunan tek kollu merdiven ile çıkılan kadınlar mahfili U planlıdır.

Mahfil, ahşap dikmelerle taşınmaktadır. Kadınlar mahfilini taşıyan dikmeler ve korkuluklar oldukça sadedir. Mahfilden mihraba doğru uzanan çıkıntının dışı kısmında yer alan süslemeler dikkat çekicidir. Ana harimin orta kısmını kapatan kubbe dört kalın ahşap direk üstüne oturmaktadır. Orijinalde düz dam şeklinde olan örtü, sonradan yapılan onarım sırasında bugünkü hale getirilmiştir.

Bindirme tekniğinde yukarı doğru daralan sekizgen ahşap kubbe, dış kısımdan görünmemektedir. Kubbe göbeğinde sade işleme bulunmaktadır. Ceviz ağacından yapılan minberi, oyma tekniğinde geometrik ve bitkisel süslemelerle bezelidir. Mihrap kesme taştan yapılmıştır ve yukarıdan aşağı doğru kademeli olarak genişleyen bir niş şeklindedir. Vaaz kürsüsü ahşaptan yapılmıştır ve sade süslemelidir.

(Kaynak: karadeniz.gov.tr)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir