Bankacılık Sektörünün Net Karı Mayıs’ta Yıllık Yüzde 742 Arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Mayıs ayına ait verilerine göre bankacılık sektörünün kârı yılın ilk beş ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 434,1 artarak 132 milyar 101 milyon liraya çıktı.

Mayıs ayında sektörün net kârı yıllık yüzde 742 artışla 34 milyar liraya yaklaştı. Bu dönemde bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü 11 milyar 304 milyon TL olarak gerçekleşti Sektörün aktif toplamı 2021 yılsonuna göre yaklaşık 2,1 milyar TL arttı.

Mayıs 2022 döneminde en büyük aktif kalem olan krediler 6 milyar TL, menkul değerler 1,9 milyar TL olarak gerçekleşti.

2021 yılsonuna göre sektörün;

  • Toplam Aktifi %22,7
  • Krediler Toplamı %24
  • Menkul Değerler Toplamı %25,5 oranında arttı

Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 2,61 oldu. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2021 yılsonuna göre yüzde 24,1 artışla 6,6 milyar TL’ye yaklaştı.

BDDK dört büyük denetim firmasından yetkilerle bir araya geldi

Öte yandan İngiliz haber ajansı Reuters, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 15 milyon TL’den fazla nakit döviz tutan firmalara TL kredi kullanımında getirdiği sınırlama ile ilgili bir araya geldiğini yazdı.

Reuters’a konuşan kaynaklar, BDDK’nın kararı alırken bankaları ya da denetim şirketlerini bilgilendirmediğini ancak yanıtlanması gereken birçok sorunun olduğunu söylüyor.

Buna göre yeni düzenlemenin ön gördüğü denetimlerin finansal çeyrek dönemleri yerine aylık olarak yapılması büyük bir iş gücü gerektiriyor. Ancak büyük denetim şirketlerinin bu talebi karşılamaya yetecek kadar teknik bilgiye sahip çalışanı hemen işe alması çok zor.

Buna göre BDDK denetim şirketlerinin cevap bekleyen sorularını yanıtlamak için Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers, KPMG ve Deloitte’tan yetkililerle görüştü.

Reuters haberine göre bankalar TL kredi verdikleri müşterilerine BBDK’nın olası bir cezasını karşılayacaklarını taahhüt eden anlaşmalar imzalatıyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir