Akıllı Telefonunuz Hayatınızı Nasıl Çalıyor?
“Çok fazla televizyon izlemek beyninizi çürütür!” Televizyon ilk ortaya çıktığında bu yaygın bir söylemdi. Telefonun ortaya çıkmasıyla da benzer söylemler duyulmaya başlandı.
Haber Merkezi / Bu korkunun kökenini antik Yunan’a ve yazının icadına kadar izleyebilirsiniz. Hata ünlü düşünür Sokrates’in insanların ezberleme yeteneğini sakatlayacağı gerekçesiyle yazıya şiddetle karşı çıktığına dair kanıtlar var.
Bilgi paylaşımının tüm yeni biçimleri dirençle karşı karşıya kalmışlardır, akıllı telefon bağımlılığıyla ilgili aynı korkuların da körüklenmesi şaşırtıcı değil. Ancak gerçek şu ki bu yeni teknolojiye şüpheyle yaklaşmalıyız.
Cep telefonları can sıkıntınızı çalar: Araştırmalar, yaratıcılık söz konusu olduğunda can sıkıntısının faydalı olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, can sıkıntısının hayal kurmayı ve dolayısıyla yaratıcı düşünmeyi teşvik ettiğini öne sürüyor.
Sıkıldığınız bir durumla karşılaştığınızda telefonunuzu çıkardığınızı fark ettiniz mi? Eve giderken, tren yolculuğu yaparken, markette sırada beklerken veya bir restoranda beklerken…
Ne yapıyor olursanız olun, sosyal medyada gezinmek, e-postaları ve kısa mesajları kontrol etmek veya oyun oynamak, cep telefonunuzun sıkılarak geçirebileceğiniz zamanı çalmasına izin veriyorsunuz.
Cep telefonları uykunuzu çalar: Cep telefonu uyku hırsızıdır. Yatağa girdikten sonra bile cep telefonunuza bakıyorsanız veya gece boyunca yatak odanızda tutuyorsanız, sadece uyku kalitenizi bozmakla kalmıyorsunuz, aynı zamanda uyku sürenizi de kısaltıyorsunuz.
Cep telefonları dikkatinizi ve odaklanmanızı çalar: Yeni projeleriniz için beyin gücünüze ihtiyacınız var. Bunu bozacak bir şeye sahip olmayı göze alamazsınız, ancak cep telefonları tam olarak bunu yapar.
Cep telefonları görme yeteneğinizi çalar: Son araştırmalar çok endişe verici bir şey keşfetti: Akıllı telefonlar çok yoğun kullanıldığında görme yeteneğinizi bozabilir.
Araştırmalar, telefonların (ve diğer cihazların) yaydığı mavi ışığın gözlerde “zehirli moleküllerin” büyümesini teşvik ettiğini ve bunun da makula dejenerasyonuna yol açabileceğini ortaya koydu.
Cep telefonları olumlu duygularınızı çalar: Cep telefonuyla 30 dakika geçirdikten sonra nasıl hissediyorsunuz?
Bir dahaki sefere kullanırken dikkatli olun, çünkü rahatsız edici bir şey keşfedebilirsiniz; hatta kendinizi daha kötü hissedebilirsiniz. Araştırmalar, cep telefonlarıyla uzun süreli etkileşimin kaygı ve depresyonla bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Cep telefonları konforunuzu çalar: “Metin boynu” terimini duydunuz mu? Bu, telefonunuza sürekli bakmanın neden olduğu ağrıyı ifade eder.
Cep telefonları sağlığınızı çalar: Cep telefonunuzu nereye götürdüğünüzü bir düşünün. Her yere, değil mi? Markete, tuvalete, restorana, metroya, ofise…
Peki cep telefonunuzu ne sıklıkla temizliyorsunuz?