Adnan Giz Kimdir? Hayatı, Eserleri

1914 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Adnan Giz, 13 Haziran 1989 yılında İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde hayatını kaybetti. İlk ve ortaöğrenimini İstanbul Kadıköy’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi (1950).

Uzun yıllar İstanbul Sanayi Odası’nda çalıştı. Oyunları, İstanbul Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Tarihe olan merakı küçük yaşlarda başlayan Adnan Giz, ilk yazısını 1935’te Sedat Simavi’nin Yedigün dergisinde yayımladı. Popüler nitelikteki tarih yazıları Çınaraltı, Varlık, Hayat Tarih, Belgelerle Türk Tarihi ve Yıllarboyu Tarih; sanayi tarihiyle ilgili yazıları İstanbul Sanayi Odası dergilerinde çıktı.

Özellikle tarih ile ilgili yazıları, gazetelerde tefrika hâlinde kalan tarihî romanları ve Ömür Satan Hüsam Çelebi (1974) adlı oyunu ile tanındı. Bu oyun, Uluslararası Il. İstanbul Festivali (1974) programına alındı. Küçük Esma Sultan, Sokullu Ne Yapmalıydı? ve Babamın Gorilleri adlı oyunları devlet ve şehir tiyatrolarında sahnelendi.

Ali Kemal Sunal, yazarın Babamın Gorilleri adlı eseri ile ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştır: “Adnan Giz’in Babamın Gorilleri adını taşıyan güldürüsü, alışılagelmiş biçimde yazılmış, içerik olarak da önceki dönemlerin güldürülerinden daha değişik değildir. Burada karısı tarafından ezilen bir erkeğin durumu sergilenmiştir.”

Adnan Giz’in konularını yine tarihten alan “Zorba ve Zengin”, “Binbirdirek” ve “Demirciler Loncası” adlı kitap hâlinde yayımlanmamış üç oyunu daha vardır. Araştırmalarını “Osmanlı Hanedanının Kadın Üyeleri” ve “Belgelerle Sanayi Tarihi” üzerinde yoğunlaştırdı. Tarih ve Toplum dergisinin yanı sıra İletişim Yayınları’nın tarihle ilgili ansiklopedilerine çeşitli madde ve çerçeve yazılar yazdı.

Adnan Giz’in eserleri: Babamın Gorilleri (1980 Tiyatro), Sokullu Ne Yapmalıydı? (1980 Tiyatro), Türk Basınında Mustafa Kemal Atatürk (1981 İnceleme), Bir Zamanlar Kadıköy (Güzel Kadıköy- Köşklerinin Dramı-Kadıköy’ün İnsanları) (1988 Hatıra).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir